26. Фестивал европског филма Палић

Више од сто филмова и исто толико гостију, квалитетан "Главни такмичарски програм" и пажљиво осмишљени други програми, две нове селекције које прате светске трендове, премијере филмова који су обележили најпрестижније међународне фестивале и публика која је на "Летњу позорницу" долазила сат времена раније, како би заузела место, обележили су 26. Фестивал европског филма Палић. Емисија доноси преглед најзначајнијих дешавања и разговоре са гостима 26. Палића.

О својим почецима, о изазовима с којима се сада суочавају, о новим али и управо завршеним филмовима, за РТС говоре редитељ и сценариста Рајко Грлић и сценограф Миљенко Крека Кљаковић, овогодишњи добитници награде "Александар Лифка". Палићки фестивал не може да се замисли без велике глумице Мире Бањац, која не пропушта пројекције, а ни конференције за новинаре. Позоришни музеј Војводине приредио је изложбу под називом "Лица Мире Бањац", која подсећа на Мирине улоге у позоришту, на филму и телевизији.

Екипа РТС-а је на Палићу разговарала са академиком Душаном Ковачевићем, председником Савета фестивала. На питања, да ли је све што је планирано и реализовано и какви су планови за наредни Фестивал, одговарају директор Радослав Зеленовић, програмски директор Мирослав Могоровић и извршни продуцент Илија Татић. Фестивал су, између осталог, обележиле редитељке из Србије, Македоније и Словеније. О домаћем филму "Ајвар", који је имао светску премијеру у оквиру главног такмичарског програма, говоре редитељка и косценаристкиња Ана Мариа Роси и глумица Весна Чипчић, о македонском остварењу "Бог постоји, име му је Петрунија" редитељка Теона Стругар Митевска, док о филму "Нећу да будем лузерка", али и о словеначкој кинематографији уопште, говори редитељка Урша Менарт. О селекцијама "Нови европски документарни филм" и "Еко докс", о победницима Палића и о томе ко су будући филмски критичари - у емисији посвећеној 26. Фестивалу европског филма Палић, у петак 16. августа на РТС 2 у 22.15.

Аутор емисије Снежана Стаменковић Јојић
Сниматељ Бранко Срећковић
Тонски сниматељ Зоран Тарабановић
Монтажа Аника Тесла
Реализатор Марија Средојевић

број коментара 0 Пошаљи коментар