Културна баштина Србије: Манастир Бањска, 2. део

После пет векова од пустошења обновљена задужбина Стефана Милутина Немањића

Краљ Стефан Милутин несумњиво је највећи задужбинар међу Немањићима и уједно и највештији дипломата ове српске династије. За 40 година владавине подигао је 40 цркава и манастира. Међу најзначајнијим грађевинама је и Бањска са црквом посвећеном св. Великомученику Стефану, иначе крсној слави Немањића. Краљ Милутин је овај манастир саградио између 1313. и 1315. године ангажујући најбоље неимаре тога времена. У манастирској цркви одређено је и гробно место где је овај српски граљ и сахрањен 1321. године. Међутим, мошти Стефана Милутина Немањића данас почивају у манастиру св. Недеље у Софији.

У другом делу емисије о овом бисеру српске културне баштине биће говора о историјским приликама градње манастира, о значају манастира у Српској средњовековној држави, страдању кроз историју, о чувеном "бањском злату" о коме су у 15. веку сведочили путописци који су пролазили кроз Србију, о фигури лава коју су стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе неоштећену спасили из зидина, о оригиналној посуди за освештавање воде из Милутиновог времена као и многим другим вредностима и занимљивостима. Најзад биће говора и о обнови манастира после пет векова заборава, као и о његовом садашњем животу.

У емисији учествују стручњаци Републичког завода за заштиту споменика др Светлана Пејић, Драгољуб Тодоровић, затим др Срђан Пириватрић из Византолошког института САНУ и садашњи игуман манастира Данило.

Уредник и аутор емисије је Милица Бајић Ђого, директор фотографије Васко Васовић, а монтажерке су Мара Богичевић и Ксенија Савићевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар