Мира Адања Полак: Ексклузивно

Јеврејски рецепт за успех

Многи говоре да мора да постоји нешто што Јеврејима даје ореол успешности у послу. Често то људи називају јеврејским лобијем где се подразумева да Јеврејин Јеврејину у послу помаже и даје му већу могућност него другим партнерима. Такве тврдње су више домен маште и предубеђења, а суштина је можда у јеврејском рецепту пословања.

Боравећи у Тел-Авиву у породици Мајкла Штрауса који је на челу породичне корпорације сазнајем нешто о том начину, може се рећи - рецепту. Породична фабрика хране настала је као прва такве врсте на просторима Израела. Задржала је до данашњих дана вишегодишњи примат а то није било лако у експанзији многих домаћих и иностраних компанија.

Познати по производњи млека, млечних производа, маслиновог уља, чоколаде, кафе многима у својој земљи и у свету претстављају узор у квалитету и дугорочности. Како гласи тај рецепт? Он се не састоји само у рецептурама већ је суштина у начину мишљења како се један посао развија.
Мајкл Штраус ми то објашњава кроз своју животну причу. Он не верује у нагла богаћења и сматра да је мнго теже задржати капитал него га створити. Објашњава свој метод рада и свој принцип ослањања на стручне сараднике и однос који има према њима.

Оно што је занимљиво, чува своје рецептуре, а ја улазим у део за производњу под пуном заштитом без права уласка где се налази њихова породична тајна а она се састоји у рецепту "како направити шлаг који стоји и не пада". Емисија даје атмосферу пословања у Израелу а у исто време је и кратак курс за бизнисмене који помаже у решавању често исхитрених одлука.

Аутор Мира Адања Полак

број коментара 0 Пошаљи коментар