Борка Павићевић

Уредник у Редакцији документарног програма Ненад Милошевић сачувао снимак разговора који је са недавно преминулом драматрушкињом и активисткињом Борком Павићевић за потребе серијала Социјализам или капитализам водио у Центру за културну деконтаминацију којим је она више од две деценије руководила.

Борка Павићевић говори о значењу и положају интелектуалца у Србији али и у свету, о његовој одговорности, о новом систему образовања који, како каже, производи све више експерте а не одговорне интелектуалце, о свом познанству и раду са Јованом Ћириловом и Миром Траиловић, о 1968. и њеним последицама у култури.

У разговору Борка Павићевић поставља питање односа савременог капитализма и демократије, говори о слободи појединца у савременом свету, о опасности од колоплета грађана и тоталитарних режима за које се мислило да је превладана. Такође, она упозорава на опасност од губитка утопије у савременом свету.

Борка Павићевић такође говори о југословенству после Југославије и о њеном културном наслеђу у процесу обликовања националних идентитета насталих после распада заједничке државе о потреби новог легитимацијског основа суживот народа на Балкану.

Аутор Ненад Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар