Час анатомије: Језик и нација

Музика-визуелна уметност-књижевност. Ако музика и сликарство директно преносе чулни доживљај света, књижевност има посредника, речи и реченице.

Људска способност говора који се развија у читаве језичке системе постала је важан канал комуникације и он се непрекидно усавршава. Комуникацијска функција језика зато се наводи као кључна у науци о језику. Међутим, симболички значај језика није мање важан и о њему се говорило и говори када треба потврдити културни или национални идентитет. Ново издање Часа анатомије бави се питањем односа комуникацијске и симболичке функције језика у новијој историји. Да ли се и данас национална и културна припадност потврђују кроз језик као и у добу романтизма, како се сагледава однос језика и нације и колико смо свесни значаја комуникацијске функције језика.

Гости емисије су Бошко Сувајџић, професор народне књижевности Филолошког факултета у Београду, Гојко Тешић, историчар књижевнсоти и Милош Ковачевић, социолингвиста и члан Одбора за стандардизацију српског језика.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализаторка: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар