Трезор: Споменар

На данашњи дан 1992. престала да постоји организација ЈРТ

Удружење радио-станица ФНРЈ основано 1952, појавом телевизије 1958. године, прерасло у Југословенску радио-телевизију (ЈРТ). Важније делатности ЈРТ биле су: сарадња међу чланицама у планирању и реа­лизацији заједничких и комбинованих радио и телевизијских програма, израда заједничке програмске схеме, организација Фестивала ЈРТ (од 1965. до 1991); сва­код­невне размене вести и емисија; заједничко покривања великих приредби и догађаја у земљи: Олимпијских игара у Сарајеву, Медитеранских игара у Сплиту, Уни­вер­зи­ја­де у Загребу, Самита несврстаних у Београду... Неки од реализованих преноса би­ли су у своје време али и данас остају прави подвизи, какве многе и веће и бо­га­тије радио и телевизијске организације и системи нису реализовали. У најважније делатности свакако спада координација и реализација на десетине хи­ља­да међународних телевизијских преноса и свакодневне међународне размене вести пре­ко ЕБУ, као и мултилатералне и билатералне размене радијског и телевизијског про­грама са организацијама у иностранству; реализација унилатералних преноса у изу­зетно великом обиму обављана је професионално и без застоја и за време рата у Словенији, Хрватској и Босни.

ЈРТ  у архиву Југославије - Током 17 година рада "Трезора" емитоване су десетине прилога и емисија из историје рада и богате продукције ЈРТ-а, интервјуисани програмски и технички радници те организације, снимано на местима великих догађаја,  неколико емисија и на београдској адреси ЈРТ-а. Последња емисија о раду ЈРТ, снимана је крајем 2018. у Архиву Југославије где се чува целокупна оставштина ЈРТ-а с обзиром да је седиште организације било у Београду, главном граду Југославије. Домаћин нашег боравка и снимања у Депоу бр. 13 Архива Југославије био је Милан Медаковић, начелник Одељења за заштиту и коришћење архивске грађе, познат нашим гледаоцима из ранијих "Трезора". Гост је био последњи генерални секретар ЈРТ-а проф. Александар Луј Тодоровић, такође познат нашим гледаоцима као пионир Телевизије Београд где је радио инжењерске послове од 1965. до 1988. године, затим у ЈРТ провео до 1992, затим у ЕБУ, где је и данас почасни председник Техничке скупштине ЕБУ. Разговор међу полицама Депоа трајао је више од једног сата, а отворене су само три кутије од небројено много колико их је на полицама до плафона Архива. Сваки поглед на записнике, извештаје, одлуке, подстицао је на питања, одговоре, објашњења... Споменути су сви генерални секретари ЈРТ-а: Ивко Пустишек, Златко Синобад, Милан Вукос, Фаик Диздаревић, Луј Тодоровић... најважнија правила и најважнији заједнички подухвати ЈРТ-а, помоћ коју је ЈРТ пружала другим земљама као што су Алжир, Шри Ланка и др, затим  односи  са ЕБУ (Европској унији за радиодифузију)... но ипак највише се говорило о последњим годинама о пословима око гашења организације ЈРТ, дугачким и стрпљивим преговорима свих генералних директора радија и телевизије некадашњих републичких центара, о расподели средстава, финансијама, правним актима... А када се то завршило после вишедневних састанака у Печују, Будимпешти и последњег у Женеви - нико није био оштећен, сви  су се задовољни разишли. Последњи ЈРТ подухват био је Олимпијске игре у Барселони, лета 1992, који је много раније био уговорен, о заједничким преносим, техници, извештавању - те се зарад гледаоца није могао мењати. Луј Тодоровић је био постављен за Шефа новинарског пула и тај последњи заједнички посао прошао је на највишем професионалном нивоу.

- Учесници: инжењер проф. др Александар Луј Тодоровић, саговорник Бојана Андрић
- Уредник истраживач Милена Јекић-Шотра, сниматељ Александар Стипић, асистент Горан Плавшић, сниматељ звука Милан Ђорђевић, расветљивач Горан Калањ, сарадник-сниматељ Ивана Босанац,  организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Драган Владисављевић, монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић.
- Снимано 08.12.2018, премијерно емитовање; Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар