Час анатомије: КПЈ - од наде до безнађа

Постоје датуми у историји цивилизације који постану јубилеји и постоје датуми и догађаји којима време не додељује статус јубилеја јер се сећање на њих традиционално не прославља.

Оснивање Комунистичке партије Југославије припада тој групи догађаја који се више не доживљавају као јубилеј. Делимично зато што Југославије одавно нема, а делом и због тога што влада мишљење да је једна прошла идеологија одавно испричана прича па се о стогодишњици КПЈ много и не говори.

Чињеница је, међутим, да је оснивање Комунистичке партије Југославије а онда и покушај практичног остварења једне идеје утицало на све сегменте друштва. Ново издање Часа анатомије анализира два међусобно супротстављена става: један, да је идеологија левице ствар прошлог времена те да се не може ништа научити из искуства настанка и нестанка КПЈ и други, да је управо то искуство драгоцено као опомена времену садашњем.

О томе како је комунистичка идеологија освајала масе, интелектуалце и уметнике, како је све то утицало и на културу и уметност, баштинимо ли сада позитивне аспекте целе те приче или негативне аспекте због којих је и пропала и постоји ли у нашем друштву потенцијал који би данас био алтернатива времену без идеологије, разговарају историчар Милан Ристовић, историчар и теоретичар уметности Дејан Сретеновић и филозоф Александар Матковић.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализаторка: Маја Мандић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. мај 2019, 00:24) - мишко [нерегистровани]

Браво

Дивна емисија, најзад имамо место где може да се чује паметна дискусија.