Грозд

Емисија Грозд доноси вам занимљиве репортаже из винограда изнад Неготина и манастира Буково и са васкршњег сајма вина у Косовској Митровици.

Окружена планинама Дели Јован, Мироч и Црни Врх и рекама Дунавом и Тимоком, на тромеђи са Румунијом и Бугарском, неготинска крајина има веома специфичну климу и добре услове за гајење веома квалитетног грожђа. Археолошки налази амфора и алата за брање грожђа потврђују да су и Римљани у овом делу Србије имали винограде. И у многим турским списима види се да се локално становништво бавило производњом грожђа и вина. Када је филоксера крајем 19. века опустошила европске винограде, крајинска вина плаћана су златним наполеонима и завршавала су у западној Европи. Тада се отвара и прва пољопривредна школа са виноградарским смером, прва Крајинска винарска задруга и винарија "Крајина Вино". Данас неготинском крајином доминирају удружени винари и вина са ознаком географског порекла. Последњих година освајају најсјајнија одличја на престижном Декантеру, Софији, Бергаму.

Током Ускршњих празника четрдесетак произвођача вина, ракија, сокова и производа од воћа окупило се у Косовској Митровици. Дошли су многи из целе Србије.

Занимљива слика стиже из француске Бургундије. Виноградарску регију Жура погодио је изненадни талас хладног времена и донео доста проблема виноградима. Како би заштитили лозу и пупољке виноградари су палили сено, сламу, свеће и стварали димну завесу. Винограде су бранили и хеликоптерима.

Уредник Душан Величковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Грозд Грозд

Аутор:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]