Трезор

Одговорност према аудио-визуелном наслеђу

Телевизија Београд: мајка и маћеха - До 1961. године није постојала техничка могућност за снимање и чување снимака емисија. Емитовање програма је ишло уживо из студија или репортажних кола. Снимање на VTR траку почело је приликом прославе 4. јула 1961. магнетоскопом набављеним за Прву конференцију несврстаних земаља, септембра исте године.

Почело се са фондом од 10 двоинчних VTR трака; до почетка седамдесетих година догурало се до 600 трака, када се половином осамдесетих прешло на нови формат у магацину је било око 8.400 трака и на њима најмање три пута толико емисија. Вечито сиромаштво уз које иде и несташица трака основни је разлог што телевизија није сачувала све своје производе. Следи затим и недостак погледа у будућност, што подразумева свест о непроцењивој вредности дела и одговорност према аудио-визуелном запису као саставном делу националног и културног блага.

Емисија садржи следеће прилоге:
О живој телевизији: Сећање Славка Симића на прву забавну емисију Телевизије Београд Отворена врата по сценарију Бранислава Ђуричића и у режији Јована Коњовића. Живо емитовање било је 23. августа 1958

Снимано 22.10.2003, премијерно емитовано у "Трезору" 25.11.2003

О формирању филмског архива: Сећање првог руководиоца Документације ТВБ Јелисавете Павловић "Документација је благо Телевизије! Она је за вечност! Смењују се људи, смењују се системи, смењују се политичке гарнитуре, она остаје као запис о протеклом времену."

Снимано 16.05.2003, премијерно емитовано у "Трезору" 25.11.2003

Влада Булатовић Виб, једна емисије из филмског архива: из серије Кад сам био мали. Једна емисија из филмског архива.

Уредник Душко Радовић, редитељ Александар Антић

Премијерно емитовано 22.01.1966, Редакција дечјег програма, уредник Душан Радовић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар