Borderland soundtrack - Падај сило и неправдо

У осмој епизоди говори се о реактуелизацији револуционарних, радничких, партизанских песама попут "Ay, Carmela", "Билећанка", "Bella Ciao".

Анализира се и феномен самоорганизованих хорова попут "Хоркестра" из Београда, "Комбината" из Љубљане, или "Распејаних Скопјана" који већ годинама уназад указују на важност музичког удруживања у "гласном" изражавању отпора, друштвене критике, али и позивања на солидарност и хуманост на постјугословенском простору.

Говоре: Ана Хофман (етномузиколошкиња), Вида Ђокић, Ружица Врховец, Срђан Цветковић , Милош Влалукин (Хоркестар),  Полона Вида Челигој, Макисмиљана Ипавеци Ксенија Јус (Хор Комбинат), Кристина Лелова и Дамјан Здравев (Хор Распејани Скопјани), Дарко Рундек, Зоран Предин, Грегор Томц, Борис Дежуловић и други.

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар