Право на сутра: И црно и бело

Могу ли Срби на Косову и Метохији да се надају бољој будућности и дугорочно планирају своје животе - то је, чини се, најчешће питање и највећа дилема. Oглашавање продаје кућа и имања, све је чешће.

У неким срединама то је уочљивије и присутније, у другим о продаји и одласку ни речи. Ни услови нису свуда исти, па и слике живота различито одбљесну.

Табле са натписима "на продају" све чешће се могу видети у селу Угљаре, надомак Косова Поља, које административно припада општини Грачаница. У селу је некада било три стотине српских породица, али се етничка структура, због продаје имања и одласка Срба из ове средине, мења.

Међутим, мало је мештана који о овоме желе да говоре, нарочито не они у чијим су двориштима постављене огласне табле.

Они који су за разговор расположени, истичу да су недостатак перспективе за младе, немогућност запослења, као и тешкоће са којима се пољопривредници суочавају - разлози одласка.

Бележећи слике живота у Централном Косову упознајемо Милоша Дејановића. Последњих петнаест година бави се прерадом дрвета и израдом различитих предмета. Са много љубави и посвећености освојио је тајне дуборезачког заната.

Разговарали смо и са Милом и Петром, дивним младим људима, који постижу одличне резултате у областима које их привлаче.

Ништа није црно-бело, што сликовито потврђује и ова полусатна репортажа.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Горан Томић
Редитељ: Бојан Воркапић

број коментара 0 Пошаљи коментар