Час анатомије: Како упокојити вампира

Да је Декартов најпознатији исказ уместо мишљењу примат дао емоцији, питање је како бисмо данас тумачили Западну филозофску мисао.

Рећи "осећам, дакле, постојим" једнако је важно у процесу сагледавања целине човекове егзистенције али се вековима питање односа емоционалног и рационалног, као и питање односа идеје и праксе, сводило на конфликт. Тај конфликт захватао је мноштво културних модела, а западни модел устоличио се као неприкосновени проводник максиме "мислим, дакле, постојим" из идејне сфере у практичну. Зато је почетком 18. века велику буру изазвало такозвано "вампирско питање". Појаву вампра у Србији истраживале су аустријске власти и то је резултовало збирком текстова "Вампири у Србији у 18. веку". Ново издање Часа анатомије испитује какве су биле социолошке, културолошке и политичке импликације тог "вампирског питања", какве су негативне последице "вишка" рационалног а какве "вишка" ирационалног у једној култури и друштву, од којег "вишка" данас болују савремена западна цивилизација и српско друштво и култура... Како упокојити вампира?

О томе разговарају доцент Филозофског факултета у Новом Саду Драгољуб Перић, књижевни критичар Петар Арбутина и писац Вуле Журић

Уреднице емисије, Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализаторка емисије, Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар