Моравска Србија: Престони град

Редакција за културу и уметност премијерно емитује документарни серијал посвећен Моравској Србији и периоду владавине Лазаревића и Бранковића, од 1371. до коначног пада Српске деспотовине 1459. године.

"Престони град" је четврта епизода серијала посвећена Београду деспота Стефана Лазаревића. Београд је у 13. веку, у време владавине краља Драгутина Немањића, први пут био српски град, а у 15. веку у време деспота Стефана Лазаревића први пут постаје српска престоница. Међутим, од средњовековног деспотовог града је сачувано мало трагова. У Горњем граду се налазе остаци бедема и замка, и деспотова капија, а у Доњем граду су сачувани остаци зграде митрополије. Уз помоћ стручњака покушали смо да реконструишемо прошлост дeспотовог града и прoнађемо одговоре на питања, како је град изгледао, како се бранио, како се живело у њему и како је деспот Стефан 23 године владао Београдом?

У емисији учествују: др Марко Поповић, мр Гордана Симић, др Дејан Радичевић, др Весна Бикић, Владан Здравковић, Витомир Јевремовић, др Ирена Шпадијер, др Александар Крстић, др Даница Поповић, др Светлана Томин, др Вујадин Иванишевић, Вук Обрадовић, др Владан Тријић, др Зоран Недељковић.

Наратор: Милан Цаци Михаиловић
Стручни консултанти: мр Гордана Симић, др Владан Тријић
Сценариста и уредник серијала: Светлана Илић
Директор фотографије: Периша Ђинђић
Редитељ: Филип Чоловић

број коментара 0 Пошаљи коментар