Еду глобал

У Србији је у току друга фаза мерења радона. Током 2015. и 2016. године мерена је концентрација овог природног радиоактивног гаса у кућама и становима, а првог марта ове године почело је мерење у школама и вртићима. На ту тему разговарамо са Иваном Бабовић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Анализирамо депозитни систем за амбалажу за пиће који је у Европи присутан већ дуго и гарантује високу стопу рециклаже. У Литванији је за две године примеме постигнут проценат прикупљања отпада од 92%.

У овом часу неколико земаља је у потрази за најстаријим ледом на свету. Лед старости до 1,5 милион година моћи ће истраживачима да пружи важне одговоре који се односе не само на климатску прошлост већ и будућност. Шпанска научна база на Антарктику је постављена пре три деценије са циљем проучавања утицаја климатских промена на живе врсте чије је то станиште, пре свега на пингвине. Један 68-годишњак по имену Били Бар, прикупљао је у пределу Стеновитих планина податке о количини снега, током протеклих 46 година. За климатологе је то прави златни рудник важних података.

Данске шуме су у озбиљној опасности због глобалног загревања. Претходне године лето у Данској је било суво и необично топло и то је разлог изумирања дрвећа, показује најновија студија Универзитета у Копенхагену.

О уметности путовања разговарамо са Иваном Дукчевић, путописцем и фотографом. Она нам открива природне драгуље наше планете. Без обзира на то којим превозним средством се иде на пут, путовања имају посебну драж. Како превазићи страх од лета авионом већ од најмлађег узраста предлаже стјуардеса-дадиља Јасна Драгичевић.

Интерес за веганске производе проширио се са хране на моду. Током недеље моде у Торонту, канадски олимпијски шампиони су дали свој допринос новом модном тренду. Главни тренд на модним пистама је одећа која нема ни детаљ животињског порекла.

У оквиру студије која проучава популациону динамику леопарда у Кенији, научници су открили да је црни пантер уствари претерано пигментирани леопард...

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар