Кроз црвоточину са Морганом Фрименом

Да ли постоји више од три димензије?

Kако је настао Универзум? Од чега смо сачињени? Да ли смо сами у свемиру? Шта је било пре почетка свега и остаје ли нешто после краја нашег физичког постојања? Наука, резултатима и доказима дугогодишњих истраживања, најзад може да нам понуди праве одговоре уместо филозофских теорија.

Горе, доле, лево, десно, напред, назад. За кретање по Земљи, једини избор су нам ове три димензије које описују сваки простор у нашој стварности. Међутим, да ли је заиста тако? Многи научници верују да наш свет заправо није тродимензионалан, већ да постоје и друге могућности кретања. Откриће нових димензија било би највеће достигнуће у области физике и заувек би променило наше поимање света.

"Kроз црвоточину", америчка документарна телевизијска серија са Морганом Фрименом у улози наратора, истражује мистерије нашег постојања повезујући најбриљантније истраживаче данашњице и најсмелије идеје из граничних поља науке.

Да ли су за грађење универзума потребне три, четири, девет, или чак више димензија? Велики број научника у ЦЕРН-у, и широм света тражи доказе о њиховом постојању, и надају се великом открићу. Међутим, додатне димензије није лако уочити. Према мишљењу значајног броја научника, никада нећемо ни имати технологију потребну да бисмо их откили.

Епизода серије "Кроз црвоточину са Морганом Фрименом - Да ли постоји више од три димензије?", на програму је у уторак 02. априла у 21.45 на РТС 2.

Обрада Редакција научног програма РТС
Одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар