Српска економија

У Ректорату Универзитета у Београду одржан је први скуп научника и професора из Италије и Србије који су разговарали о циљевима одрживог развоја. Угледни експерти изнели су своје виђење неких проблема од којих зависи будућност наше планете, а који су, у ствари заједнички - миграције, недостатак ресурса, загађење. Италијанско-српски скуп организован је на иницијативу аташеа за науку Амбасаде Италијанске у Србији др Паола Батинелија. Стручни скуп су подржали Римски клуб и његова Српска подружница чији је председник др Небојша Нешковић.

Дигитална трансформација, термин стар више од 20 година, тема је којом се бавила Српска економија. На пример, сва плаћања данас могу да се обаве онлајн. Међутим, приметно је да чак половина грађана и даље стоји у реду пред неким од шалтера. Стручњаци са којима смо разговарали кажу да је улагање у технологију прва ставка на којој би Србија требало да ради.

Привредне коморе региона окупљене у Коморском инвестиционом форуму западнобалканске шесторке са седиштем у Трсту залажу се за успостављање регионалног тржишта, без баријера и бирократских процедура. Да ли су балканске земље спремне на сарадњу и колико могу да се изборе са потешкоћама, питали смо генералног секретара те организације Сафета Грџалију.
Уз најновије привредне вести, представљамо младу и успешну асистенткињу са Географског факултета у Београду која је за свој докторат изабрала утицај климатских промена на неке елементе животног простора.

Уреденица емисије: Данка Милошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар