Читам и питам - Гласови у ветру: In memoriam Гроздана Олујић

Књижевница, славни романсијер, бајкописац, есејиста и преводилац Гроздана Олујић преминула је у 85. години у Београду.

Рођена је 1934. године у Ердевику, гимназију је завршила у Бечеју, а дипломирала је и магистрирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Први роман, "Излет у небо" објавила је 1958, а уследили су "Гласам за љубав (1963), "Не буди заспале псе" (1964), "Дивље семе" (1967), "Гласови у ветру" и "Преживети до сутра" (2017). Објавила је збирке бајки "Седефна ружа и друге бајке", "Небеска река и друге бајке", "Камен који је летео", "Снежни цвет", "Јастук који је памтио снове" и роман бајку "Звезде луталице".

Због високих уметничких домета проглашена је почасним грађанином Осла и носилац је данског Витешког ордена Данеборг. Њене кратке приче из збирке "Афричка љубичица" уврштене су у антологије широм света, а прича "Игра" награђена је на Конкурсу за најбољу светску кратку причу у Немачкој. Поред најважнијих домаћих награда - признања Политикиног забавника, три награде Змајевих дечјих игара, "Младо поколење", "Златни лептир", "Стара маслина", НИН-ова награда, "Бора Станковић" за целокупно дело", Гроздана Олујић је добитник и награде Светске академије за уметност и културу.

На Другом програму РТС-а вечерас у 19.00 биће емитована емисија из 2010. године "Гласови у ветру" из серијала "Читам и питам" дугогодишњег уредника РТС-а Јосипа Бабела.

број коментара 0 Пошаљи коментар