Дан сећања на 17. март 2004, погром на Косову и Метохији, пренос из Народног позоришта

Поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. - Погром на Косову и Метохији, одржана је комеморативна академија на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Тог 17. марта 2004. године догодио се погром на Косову и Метохији, етнички мотивисано насиље над Србима.

У три дана насиља Албанаца над Србима 17, 18. и 19. марта 2004. настрадало је десеторо Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља.

Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села.

Последице мартовског насиља ни до данас нису саниране, а најтрагичније је то што су поједина места од тада остала без Срба и што се ни пет одсто тада протераних није вратило у своја места.

На скупу у Београду говориће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, након чега ће бити одржан пригодан уметничко - сценски приказ о догађајима тог 17. марта 2004. 

Организатор комеморативне академије је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Програму ће присуствовати представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, дипломатског кора у Србији, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар