Трезор

Педесет година уметничког рада Џоје Ратковић Гавела

Џоја Ратковић-Гавела, Оставштина за будућност - Из најаве уредника Миливоја Бегенишића, 1988: "Џоја Ратковић Гавела рођена је у Мостару 1941. године. Студирала је Академију примењене уметности у Београду у класи професора Шербана. До сада је имала преко 20 самосталних и велики број колективних изложби у земљи и иностранству. Излагала је у Београду, Загребу, Сарајеву, Мостару, Паризу, Штудгарду, Монтреалу, Дизелдорфу, Берлину, Братислави и многим другим значајним културним центрима. Наш познати песник Божидар Тимотијевић пишући о Џоји Ратковић каже следеће 'Ако је овај наш видљиви, чујни и опипљиви свет чудо над чудима, онда је свет Џоје Ратковић троструко чудо над чудима јер га је Џоја скрозирано сагледала до нутрине и до последњег унутрашњег дамара, изврнувши га као рукавицу која је споља лепа и глатка а изнутра сва у шавовима и чворовима. Наличје лепоте илити чиста ругоба, што би рек'о наш врли философ. А то је све зато што Џоја Ратковић види трооко, чује троухо и црта троруко'. А писац Давид Албахари каже о Џоји 'Она не измишља већ захвата из оних области нашег духа у којег одбијамо да погледамо. Она се, као један њен лик, можда зауставља на вратима собе, али њен поглед види унутрашњост и прозирност ствари, враћа нам се изнутра. Ако сам у праву, онда нам Џоја на цретежима за одрасле показује прави облик света у којем живимо, истину коју у стварности кријемо бројним веловима, док на цретежима за децу бележи свет за који постоји само један једноставан предуслов - доброта'. Добитница је бројних признања и награда: "Павлихе" Младости, Вечерњих новости, Просвете, златне плакете УЛПУС-а на Златном перу 76. и прве награде Златно перо Београда 1985..."
Снимано у атељеу Џоје Ратковић-Гавеле у Бео­граду. Џоја Ратковић прича о детињству проведеном у Мостару, студијама, одла­ску у Париз, својим цртежима, акварелима и илустрацијама. Џоја Ратковић радила је на Телевизији Београд као сце­нограф и илустратор до 1991. године.

- Учесници: сликар, илустратор Џоја Ратковић Гавела; саговорник Миливоје Бегенишић
- Уредник серије Миливоје Бегенишић, продуцент Владимир Папић, сниматељ звука Радослав Бојковић, сниматељ Веселко Крчмар, избор музике Милимир Драшковић, монтажер Милорад Ајдић, секретар режије Ондина Лубесси, редитељ Жарко Драгојевић
- Премијерно емитовано 08.03.1988; Редакција програма из културе, уредник Зора Кораћ; репризирано 01.05.2002

Линија за живот - Тридесет година после Оставштине за будућност, ево Џоје Ратковић у "Трезору" за једном врстом оставштини из садашњост. Џоју затичемо у Кући Ђуре Јакшића, на изложби слика "Са Гавдоса" поводом 50 година уметничког рада. Уметница која је толико слика, илустрација, анимација створила, која је све то излагала очима јавности и стручној критици, радила илустрације и анимације за наше телевизијске емисије, књиге за нашу децу, примала признања и награде домаће и међународне  - сада на својој јубиларној изложби, са јаком емоцијом, огорчена и забринута,  говори без зазора о уметности и култури данас. О уметнику данас. И то све уз наметљиву буку туристичке понуде испод прозора куће боема и вечитог бунтовника великог песника и сликара Ђуре Јакшића... С пуним правом излаже свој протест.

- Учесник: Џоја Ратковић Гавела, сликар, илустратор, аниматор
- Реализација: уредник истраживач Весна Дошен,  графичка обрада Милена Марковић, монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић
- Снимано 23.05.2018; Премијерно емитовање, Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар