Чувари природе кроз векове

Трећа епизода: Од Делиблатске пешчаре до Малог Манчестера

Епоха напретка Индустријске револуције представља период када се о природи мало водило рачуна.

У трећој епизоди серијала Редакција еколошког програма "Чувари природе кроз векове" паралелно пратимо приче из Војводине о томе како је Марија Терезија насељавала пешчане пределе и пошумљавала их и приче из Малог Манчестера, данашњег Лесковца, које приповедају о убрзању индустријског развоја, ницању бројних фабрика текстила, сапуна, уља са својим, наравно, негативним утицајем на животнусредину.

О кроћењу песка у Војводини и оплемењивању земљишта током доласка Словака на ове просторе, причали смо са мештанима села Падина. Сећају се из прича старијих генерација да је свако коме се родило дете или ко је оженио сина или удао ћерку, морао да посади одређени број садница бора, јеле или неке друге врсте дрвета.

С друге стране, хроничари југа Србије, описали су нам замах индустрије у Лесковцу и околини и цех према природи који је економски развој оставио. Говорили смо о снабдевању електричном енергијом - о једној од најстаријих хидроелектрана у Србији у Вучју, али и о термоелектрани усред града, загађењу ваздуха и река овог краја у које се тада бацало све: од кућног ђубрета до индустријског отпада.

Уредник: Маја Стојановић

број коментара 0 Пошаљи коментар