Студио знања: Снег

Са неба сваке године падне један септилион пахуља, а овај број се пише са 24 нуле, док током једне снежне олује може пасти чак и 39 милиона тона снега. Једна овако, мало је рећи масивна појава, заслужила је да се њом озбиљно позабавимо...

Где и како настаје снег и колико је тешко предвидети његов долазак откриће нам професор др Владимир Ђурђевић са Катедре за метеорологију Физичког факултета. Каква је физичка распрострањеност снега на нашој планети и због чега је он важан за њен, а самим тим и наш опстанак рећиће нам проф. др Дејан Шабић са Географског факултета. О хемијској структури снега и пахуља разговараћемо са Бојаном Ђокићем који нам долази из Отворених лабораторија Хемијског факултета.

Ако сте мисили да је снег бео преварили сте се - које је он заправо боје, зашто шкрипи када газимо по њему, због чега се с друге стране појављује чувена снежна тишина и која знања из света физике могу да нам помогну да се сналазимо боље на скијама, борду и клизаљкама откриће нам Владимир Вељић, истраживач сарадник из Института за физику.

Много је информација о утицају снега на нашу психу, а према једној од њих превише снега може да доведе човека у стање лудила, са широким спектром симптома, укључујући бесмислено понављање речи или рецимо шетање по снегу без одеће. Да ли је то заиста тако и како снег утиче на наше расположење рећиће нам психијатар и психотерапеут др Александра Бубера.

У нашој публици ове недеље су деца која се одлично сналазе на леду, верном пратицу снега. Током емисије ћемо видети како они то раде, а такође ће учествовати и у квизу који ће нам помоћи да обогатимо своја знања из света спорта и науке. Реч је о младим хокејашима и клизачима.

Да је снег непресушни извор инспирације показује чињеница да је много оних који су писали и певали о снегу. Зато ћемо се подестити познатих песама које илуструју нашу данашњу тему. У томе нам помажу Ана Машуловић и Даниел Богдановић.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар