Театрологике: Специјал

Серијал "Театрологике" ауторке Оливере Милошевић, посвећен је позоришним ствараоцима у региону који су одабрани као представници генерације који другачије стварају у позоришту и који другачије мисле о друштву.

Емитовано је 14 епизода у којој 14 истакнутих позоришних уметника из региона, готово сви са значајним међународним признањима за свој рад, разматрају дилеме, проблеме и наде везане за своју профрсију, културу, уметност, регион и свет у којем живимо. У последњој епизоди сви заједно говоре о две теме: о појмовима слобода и срећа. Саговорници овог издања емисије Театрологике су: Биљана Србљановић, Оливер Фрљић, Јернеј Лоренци, Дино Мустафић, Мирјана Карановић, Ивана Сајко, Марко Мандић, Селма Спахић, Маја Изетбеговић, Нина Виолић,  Александар Поповски, Озрен Грабарић, Ермин Браво и Иван Меденица.

Серијал "Театрологике" разматра компликоване друштвене околности у региону, из визуре позоришних стваралаца који у својим делима и јавним иступима критички промишљају заједничку прошлост, али и садашњост, повезујући различите уметничке изразе. У фокусу су позоришни ствараоци који теже креирању јединственог културног простора кроз друштвено-одговорно стваралаштво. Сврха серијала је подстицање културног дијалога у региону и разматрање постојеће ситуације унутар позоришних система на просторима Србије и бивше Југославије. "Театрологике" представљају принципе рада, начине размишљања и креативне процесе сваког од одабраних уметника појединачно, у последњој епизоди говоре сви заједно.

Аутор и уредник Оливера Милошевић
Сниматељ Владимир Ђурић
Монтажа Богдан Чургуз
Режија Срђан Ћешић
Серијал је реализован уз помоћ Министарства за културу и информисање.
Продуценти серијала су Хартефакт продукција, портал Ремаркер и Радио-телевизија Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар