Еду глобал

Завршен је климатски самит у Пољској усвајањем тзв. пакета Катовице који садржи смернице за примену Париског споразума из 2015. године. Лидери две стотине земаља и преко 20 хиљада људи из разних делова света били су учесници скупа. Представљамо резиме овог значајног двонедељног климатског самита.

Земљиште је један од најважнијих природних ресурса и највећих чувара биодиверзитета. Спречавање деградације земљишта је веома важно за здравље живих бића и животне средине. О одрживом управљању земљиштем у Србији за магазин "Еду глобал" говори др Драгана Видојевић из Агенције за заштиту животне средине.

Чинчиле су једина животињска врста која је у Србији узгајана ради добијања крзна. За израду једне бунде потребно је 200 чинчила и годишње је страдало више од 12 000 ових животиња. Та црна статистика је отишла у историју. Од 1. јануара 2019. године у Србији је ступио на снагу закон о забрани узгајања животиња ради производње крзна и коже. На ту тему разговарамо у студију са председницом Удружења "Слобода за животиње" Снежаном Миловановић.

Куће на води су људи до сада градили са циљем да проводе слободно време ближе природи. Данас се плутајуће куће све чешће граде као трајни животни простор. У прошлом веку је ниво мора порастао за 20 сантиментара а предвиђа се да ће до краја овог века порасти чак троструко више. Зато у неким деловима света плутајуће куће постају нужност. Приказујемо како изгледа пројекат изградње плутајућих кућа у Холандији.

Када дође зима, дивље животиње започињу потрагу за храном у борби за преживљавање. Користе своје инстинкте и различите стратегије. Довитљиве дивље животиње из једног националног парка у Румунији послужиле су се паметним триком - спријатељиле су се са чуварима парка.

Организација ОРKА покренула је иницијативу да се у Београду подигне спомен-обележје у част повезаности људи и животиња.

Да ли сте сигурни да постоји само једно Сунце? Становници Естоније видели су нешто друго и нису знали да ли да верују својим очима... Реч је о природном астрономском феномену.

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар