Странац у Србији

Нема ко се и данас не сећа реклама "Маче, идем код Клуза", која је била део свакодневнице телевизијским гледаоцима седамдесетих година.

 

Симпатичном црном младићу из Кеније је ова реклама учврстила већ стечену позицију попурарности на југословенској естради. Дошао је у Београд да студира, али су његов таленат за сцену искористили многи тадашњи менаџери и данас познати музичари, чија је каријера тек кретала, те га позивали на своје наступе. Стив Ханингтон Џунго Чокуе је са 15 година из Кеније дошао у Београд. Као стипендиста владе СФРЈ уписао је 1965. године средњу медицинску школу а потом и студије психологије. Музика га је одвукла од студија, основао је групу "Каја фунга" и издао 2 албума. Глумио је на филму, у позоришту Дома културе "Вук Караџић" и "Бранко Крсмановић". Имао је неколико својих емисија на радију и телевизији. Учествовао је на омладинским радним акцијама седамдесетих година и био је поборник и заљубљеник у братсво и јединство несвртане Југославије. Почетком 90 тих одлази у Кенију на месец дана, али остаје пуних 26 година. Пре годину и по дана се вратио, како каже у емисији, да настави тамо где је стао. Окупио је поново музичаре у групу "Каја фунга", које ћемо видети у студију на последњој проби пред снимање новог ЦД-а. Основао је "Друштво српско-кенијског пријатељства" и "Јединствени светски форум за мир" како би дао трајни печат и допринос у борби против неправде, чиме се уједно залаже за добробит сваког човека као појединца. И данас, када има 69 година, Стив Ханингтон је упоран да успе као некада. Припрема "Кенијски интернационални фестивал". Припреме се врше и у Најробију и у Бограду, те овде окупља музичаре и позива на промотивну турнеју по Србији и по градовима бивше Југославије. Тако је већ одржао неколико концерата на којима су учествовали Бора Чорба, Циле из "Црних бисера", Биљана Крстић, Жика Јелић из "Ју групе" и многи музичари новије генерације. У емисији ће се Стив састати са својим пријатељима, Чутуром, легендом југословенског рокенрола и Цилетом из групе "Црни бисери" и евоцираће успомена на школске дане, прве свирке, на време озбиљног рокенрола у безбрижној младости. Зашто су Стива прозвали Стева Шумадинац објасниће нам његови другови из Топличке улице на Звездари са којима ће се Стив састати после 26 година и поново заиграти фудбал на истом месту.

"Стив је одушевљен што га људи ни после 26 година одсуства из Београда нису заборавили, што га препознају на улици, у превозу, на јавним местима. Ушли смо у продавницу плоча, где се на грамофону вртела његова плоча, коју данас траже диџејеви. Снимили смо у Кнез Михајловој улици, на месту где је некада постојао "Клуз", римејк његове рекламе. Када гледаоци, који су живели своју младост седамдесетих и осамдесетих година, буду видели како Стив изгледа у својој 69. години, вратиће се у то време и помислиће да оно можда још увек траје" - каже ауторка и уредница Ранка Јакшић.

Аутор и уредник: Ранка Јакшић
Редитељ: Ивана Стивенс
Сниматељи: Драгослав Бојковић и Душан Живковић
Монтажер: Зорица Благојев
Музички уредник: Валдана Марковић
Организатор: Душица Ховјецки

број коментара 0 Пошаљи коментар