Студио знања: Ритам и хармонија

У "Студију знања" трагамо за ритмом и хармонијом на добро познатим адресама, али и тамо где вероватно нисте ни претпостављали да постоје.

Ритам и хармонију проналазимо у музици, архитектури, сликарству, вајарству, физици, математици, бројним наукама - листа је веома дуга. Потражићемо их широм наше планете, па чак и у свемиру. Композитор Војкан Борисављевић открива нам у чему је тајна настанка доброг ритма, како се компонују хармоније које пријају нашем уху и зашто је математика важна у тој читавој причи, али и у којој мери су осећај за ритам и слух повезани. Архитекта Марко Матејић објасниће нам улогу ритма и хармоније у визуелним уметностима и показати како се уз помоћ одређених мера и односа постиже савршен склад у архитектури. Др Еди Бон из Астрономске опсерваторије Београд нас овог пута својом причом води и изван граница наше планете и говори о томе како су повезане математика, музика и физика и у којој мери се музика сели у домен физике или можда чак и свемирских тела.

Тема којом се бавимо ове недеље никако не би била потпуна без уплитања психологије у ритам и хармонију наше свакодневице. Зато је са нама психотерапеут Миа Попић. Она ће нас посаветовати на који начин да се снађемо у ситуацијама када због брзог темпа живота у психолошком смислу "испаднемо" из ритма и изгубимо фокус, како да пронађемо време за себе и људе око себе када нам се чини да га уопште нема, али и шта да радимо када нама драги и блиски људи својим понашањем ремете наш животни ритам.

Сви животни процеси биљака, животиња и човека теку у одређеном ритму који подразумева равномерно понављање. Ако га испоштујемо и не реметимо - хармонија је загарантована. Реч је о циркадијалном ритму - нашем унутрашњем часовнику. Више о овој теми откриће нам генетичар др Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке.

Осим занимљивих научних чињеница, у овој емисији имаћемо и одличну уметничку праксу. У томе ће нам помоћи чланови "Балкан салса бенда" Јована Маљоковића, али и чланови наше публике који долазе са Катедре за етномузикологију Факултета музичке уметности. А када кажемо ритам, хармонија и музика преостаје само да додамо - плес! Зато је у "Студију знања" неко ко ову вештину има у малом прсту и велико нам је задовољство што ће део ње поделити са нама - познати балетски играч и кореограф - Милан Громилић. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 пошаљи коментар