Културни центар: Идолатрија

21. век је наследио уз владавину либералног капитализма и материјализма и потребу људи за наглашеном индивидуалношћу.

Чини се да је у таквом окружењу идолатрија готово немогућа. Да је човекова окренутост себи, истовремено искључила могућност обожавања других индивидуа. Да ли то значи да је култ личности у данашње време немогућ? Ако је немогућ, да ли је могуће у култури немати уопште идоле. Постоје ли данас идоли у уметности, ко су они и шта их разликује од некадашњих идола? Да ли је могуће за уметника немати узоре. И каква је разлика између узора и идола?

На ова и слична питања одговарају у данашњој емсији:
Социолошкиња Милица Ресановић, психолог Лео Иванишевић, музичар и писац Марко Шелић Марчело, визуелна уметница Биљана Ђурђевић, глумац Славен Дошло, драмска списатељица Сара Радојковић, писац Вуле Журић и музичар Кики Лесандрић.

Гост емисије је Урош Ђурић, визуелни уметник.

Културни центар прати у рубрици Ретровизија бројна издања, два нова броја часописа Култура са интригантним темама Маска и маскирање, Минимализам у уметности и Постјугословенска књижевност, нови роман Јовице Аћина, Сродници и књигу Идолатрија, Александра Саше Жикића. Филмски редитељ и критичар, Страхиња Савић говори о новом филму Ридлија Скота, Цена живота.

У прилогу Јасмине Мијић биће говора о непролазном Чегевари. Ове године се прославља његов јубилеј, 90 година од рођења. Христина Гајовић у рубрици Феномен, покушава да дође до одговора зашто је тек пре неколико година дан Светог Трифуна почео да се слави и код нас али као празник пренесен из Америке, дан Светог Валентина или Дан заљубљених. О овом феномену говори Зоран Бранковић, комуниколог.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник серијала: Данијела Пурешевић

Уредник емисије: Јасмина Врбавац
Редитељи: Иван Буквић и Горан Николић
Монтажер: Горан Мијић
Аутори рубрика: Александар Јанковић, Ана Тасић, Александар Саша Жикић, Саша Јањић Јасмина Врбавац, Христина Гајовић и Јасмина Мијић.
Водитељ: Јелена Виденовић

број коментара 0 пошаљи коментар