Хоризонт: Изградња светског трговинског центра 1

"Светски трговински центар Један" у Њујорку највиша је кула у Америци, а трећа по висини на свету. Kула je коштала више од три милијарде долара и представља праву тврђаву од стакла, бетона и челика. У њој je похрањено четрдесет шест хиљада тона челика.

Настао на згаришту два урушена небодера, под налетом тероризма, саграђен да одоли бомбардовању и сличним масивним ударима, Светски трговински центар изграђен је као одговор човечанства на терор идеолошке искључивости и физичке силе.

Сем три хиљаде мртвих 11. септембра 2001, напади су за собом оставили и огромну рупу у земљишту које покрива површину од шест и по хектара у самом центру града.

Дебата о реконструкцији овог подручја трајала је годинама. Сукобљавала су се два опречна мишљења. Појединци су сматрали да ово земљиште не треба дирати, други су веровали да нулта тачка управо захтева живо обележје.

На Конкурс се јавило је преко две хиљаде фирми. Седам пројеката је ушло у најужи избор. Годину дана по пријему свих пројеката Агенција је објавила коначан избор. Куле близнакиње биће замењене са четири зграде намењене за пословни простор... Одлука о њиховом будућем животу тиме је донета. Укупна висина симболички ће обележити америчку историју: прва кула биће висока 1776 стопа, што је број који означава годину потписивања Декларација о независности Сједињених Америчких Држава.

Уредник је Невена Тодоровић.

број коментара 0 пошаљи коментар