Европа и Срби: Мома Антоновић

Момчило Антоновић чини част српској ликовној уметности и педагогији.

У класи чувеног професора Недељка Гвозденовића је завршио редовне и последипломске студије, а затим пролази кроз сва универзитетска звања. Усавршавао се у Француској, Италији, Грчкој, Немачкој, Мађарској, Енглеској, Шкотској, Холандији, Шпанији, Сједињеним Америчким Државама... Као професор по позиву, предавао је у Будимпешти и Единбургу.

Био је декан Факултета ликовних уметности у Београду. Излагао је на преко шест стотина изложби, широм земље и света. Носилац је многобројних домаћих и страних награда и признања.

Сасвим специфичног сензибилитета и ликовног израза, Мома Антоновић припада оној реткој, најдрагоценијој групи стваралаца, који универзалност својих уметничких визија и метафора гради на темељу особености народа коме припада.

У овом разговору говори о односу националног и општеевропског у уметности, данас; о томе да ли је слика само роба; о судбини европског сликарства у светлу глобализације и предоминације англоамеричког капитала; о својеврсној дезинтеграцији европске културе; о осуђености човека да у Новом светском поретку буде потпуни анонимус...

Уредник, водитељ и сценариста: Војислав Лалетин

број коментара 0 пошаљи коментар