Студио знања: Заблуде

Често се испостави да "чињенице" у које слепо верујемо годинама, па чак деценијама и вековима нису тачне, већ да смо живели у заблуди. Понекад је тешко променити угао посматрања и ново сазнање сагледати на другачији начин. Управо зато, ове недеље у "Студију знања" раскринкавамо многе неистине у које смо дуго веровали...

У овој емисији суочавамо се са бројним контроверзама у вези са чувеним научним открићима, тражимо заблуде у свету музике, хране, генетике, психологије. Који су изуми настали много раније него што верујемо и да ли су за њих заиста заслужни људи којима се они приписују откриће нам др Петар Кочовић, професор информатике и инжењер машинства.

Војкан Борисављевић, наш позати композитор и аранжер ће нам на основу свог рада са глумцима, говорити о томе да ли је слух урођен или се може развијати током живота. Чини се да се данас изузетно велики број заблуда доводи у везу са исхраном, а многи од нас постају збуњени не знајући више шта да конзумирају. Како бисмо разјаснили те недомице у госте смо позвали нутриционисту Јовану Срејић.

Да ли наши гени заиста могу да оправдају лоше понашање, може ли се генетским инжењерингом искоренити зло, јесу ли заиста све мутације гена штетне и да ли један ген одређује једну особину откриће нам др Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке. Како настају заблуде и зашто смо склони да у њих верујемо, да ли се корен свих наших проблема у одраслом добу заиста крије у детињству, шта се дешава када психологија ушета у детективску канцеларију и да ли је хипноза стање транса где особа беспоговорно слуша команде хипнотерапеута рећиће нам психолог Миа Попић.

Ове недеље, моћићете да се заједно са нама играте и преиспитате своје знање кроз квиз у коме ће учествовати наша вишеструко талентована публика - чланови хора Клуба студената технике. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Ивана Миленковић
Ководитељ: Ана Рељић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 пошаљи коментар