Трезор: Телевизијанци

Данас се рођендан Душану Макавејеву

Душан Макавејев, Учесник и сведок  - Из разговора Милана Влајчића са Макавејевим сазнаје се да је завршио психологију као један од најбољих на групи на Филозофском факултету, да је касније тек уписао, и то не из првог пута, позоришну режију, затим дипломирао филмску режију када је и та катедра основана... У емисији која је снимана на Ади Циганлији, Макавејев говори о студијама, пријемном испиту на Академији, о својим првим филмовима, о монтажи, о послератној обнови и изградњи и културним догађајима тог времена. Током разговора дотичу се и Медиале, међусобним односим и утицајима које су млади уметници имали једни на друге, о Шејки, о раду у иностранству, о тадашњим плановима.. Део разговора се односи на краткометражне филмове Осмех 61, Парада... а и на забрањене филмове...

- Учесници: редитељ Душан Макавејев, саговорник филмски критичар Милан Влајчић

- Редитељ Ненад Момчиловић, уредник Лика Лукић

- Премијерно емитовано 07.12.1986, Редакција програма из културе, уредник Зора Кораћ; реприза 17.02.1999. у циклусу "Траг: теветека 2", 17.07.2002. и  01.11.2012. у "Трезору".

16. Филмски фестивал у Москви, Покретне слике, одломак - Емисија је снимљена у време великих промена у СССР-у, те и овај одломак у коме говори Душан Макавејев одише и сликом и речју овом интересантном атмосфером.  Испреплетана уметност и историја даје ту додатну димензију коју ће и данашни гледалац осетити. На Фестивалу у Москви приказан је филм Душана Макавејева Манифест.

- Учесници: редитељ Душан Макавејев, водитељ Небојша Ђукелић

- Премијерно емитовано 1989; Редакција филмског програма, уредник Радослав Зеленовић.

број коментара 0 пошаљи коментар