БИТЕФ - Простори слободе

Поводм 50 година БИТЕФ-а РТС емитује документарну емисију снимљену у част 50-тог издања овог фестивала.

Сећања, анализе и критички ставови саговорника свих генерација, уметника који су и сами део богате историје БИТЕФ-а и узбудљив документарни материјал из архиве РТС-а у овој емисији из свих углова настоји да прикаже значај и место које БИТЕФ има за нашу и културу света.

У време када је основан, БИТЕФ је био потпуно јединствен у светским оквирима. У тадашњем контексту хладног рата и гвоздене завесе само у Београду, на БИТЕФ-у су они са Запада могли да виде шта се ради у позориштима на Истоку и обрнуто. И само на БИТЕФ-у су тада, у исто време могли да буду Гротовски и Питер Брук, Љубимов и Боб Вилсон, Тадеуш Кантор и Ливинг Театар, Семјуел Бекет и Анџеј Вајда. Сви они су захваљујући БИТЕФ-у у Београду, у време када су тек почели да буду оно што су касније постали.

На БИТЕФ-у смо били у прилици да видимо нека од најхрабријих сценских експеримената али и значајна класична остварења, представе постдрамског и невербалног сценског израза, као и оне реализоване уз помоћ нових технологија.
Кроз деценије постојања у противречним и сложеним друштвенима процесима, БИТЕФ прати корак са узбудљиве еволуције позоришне уметности и одражава дух времена. БИТЕФ је одувек био мост између различитих политика у свету. Свет се мењао, земља у којој је настао нестала, мењали су се политички системи и системи вредности. БИТЕФ је имао континуитет.
Упркос политичким и културним баријерама, БИТЕФ критички реагује на нове друштвене проблеме, отвара социјално-политичка питања. То је фестивал динамичног, продорног, свеобухватног тематског фокуса.

О томе колико је БИТЕФ драгоцен говори чињеница да ни у чему другом немамо такав континуитет високог нивоа квалитета који може да парира савременом свету. Мисија БИТЕФ-а је увек била донкихотовска. Фестивал одувек настоји да нашу позоришну јавност држи у координатном систему савременог света.

Оспораван, најчешће и само у нашој средини и хваљен свуда у свету БИТЕФ заслужује трајање.
У емисију учествују: Борка Павићевић, Дејан Мијач, Љубиша Ристић, Вара Коњовић, Тодор Лалицки, Петар Марић, Ненад Прокић, Предраг Динуловић, Никита Миливојевић, Горчин Стојановић, Биљана Србљановић, Ања Суша, Иван Меденица, Ана Томовић, Милош Лолић и Јелена Кнежевић.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Александар Стипић
Монтажа: Биљана Кунијевић - Џели
Редитељ: Мишко Милојевић

број коментара 0 пошаљи коментар