Дубоко под земљом

Милијардама година планета Земља је била голо камење, беживотна пустиња. Но, нешто ју је оживело. Била је то земља. Али како је настала? Од чега је састављена? И зашто је неопходна за екосистем на нашој планети?

Занимљив микро и макро свет, пун необичних облика живота, лежи у земљишту и над земљом и чини да живот на Земљи буде могућ. Најзначајнији представници овог света су: гљиве, глисте и бактерије.

Гљиве расту из дрвета у потрази за новим изворима хране, попут увелог лишћа или другог дрвета. Кад их нађу, луче ензиме који разлажу дрво, лишће и друге увеле делове биљака. Оне су једини организми који могу да разложе дрво и зато су веома важне, иначе бисмо били до гуше у изумрлим материјама. Док разлажу лишће и гранчице, гљиве стварају хумус, који и сâм постаје део земљишта.

Глисте пак најбрже разлажу увело лишће. Сматра се да сваке године обраде једну и по тону биљног материјала. Оне су попут фабрика за прераду лишћа.

Разлагање биљног материјала завршавају сићушне бактерије. Има их на милијарде, природно постоје у тлу и, као радници на производној траци, од увелих биљака праве нову земљу.

Уредник је Невена Тодоровић

број коментара 0 пошаљи коментар