Живот и стандарди

Средачка жупа је котлина између Призрена и ски-центра Брезовице, на падинама Шар-планине. У време Краљевине Југославије била је административна област чије је седиште била Средска, село по којој је жупа и добила име.

Становници Жупе су већином Бошњаци и малобројни преостали Срби, који су прогнани након ратних сукоба 1999. године. Од некадашњих срећних времена остали су само трагови и ожиљци који не зацељују.

Срби из Средске, њих око пет стотина, углавном су расељени, а село је уништено. Куће су им спаљене, као и Дом културе, где се налазила и месна канцеларија.

Нешто дубље унутар села су црква Светог Николе, гробље и школа. Ту су у једном периоду, током прве деценије новога века, боравили војници КФОР-а, па је зато боље очувано. Ипак, паучина, поломљена стакла и инвентар - указују на то да деца овде одавно не похађају наставу.

Средачке сокаке боје новоизграђене повратничке, типске куће.. Закључане, празне... Живота нема. Покушаја повратка је било, услови су такви да трајно настањивање делује као донкихотовски подухват.

Екипа РТС-а посетила је повратничке породице у овом крају, као и оне ретке који су све време овде. Чуваре традиције, континуитета и успомена на неко старо доба у којима је Средачка жупа врвела од живота.

Ауторка: Татјана Манојловић
Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажа: Бранислав Поповић
Реализатор: Зорица Мијаиловић

број коментара 0 пошаљи коментар