Приступачан програм: Путеви римских императора - Откривање метрополе Илирика, други део (СЗЈ)

Друга по реду емисија из серијала "Путеви римских императора" посвећена је Царичином граду и носи назив "Откривање метрополе Илирика".

Ради се о граду који је подигнут као задужбина једног од највећих византијских царева Јустинијана I (527-565), у коме је 535. године успостављена архиепископија, као и седиште Преторије префекта Илирика. Овај веома вредан касноантички локалитет из 6. века истражује се више од једног века, а у његовом проучавању учествују стручњаци из Србије, Француске, Немачке и других европских земаља.

На основу описа у делу "О грађевинама" византијског хроничара Прокопија, град можемо идентификовати са Јустинијаном Примом. С обзиром на то да истраживачи још увек нису нашли натпис којим би потврдили да је град Јустинијанова задужбина, у емисији "Откривање метрополе Илирика" трагамо за одговором на питање: Да ли се заиста налазимо пред вратима Јустинијане Приме? Наратор емисије археолог др Иван Бугарски водиће нас кроз Царичин град и његову прошлост приближиће нам време новог успона рановизантијске цивилизације и њеног неумитног гашења почетком 7. века.

У емисији учествују стручњаци: археолози, архитекте, антрополози који ће говорити о откривеним грађевинама које сведоче о духовном и религијском значају метрополе са 15 базилика, високим дометима војне архитектуре, бројним јавним објектима и посебно инжињерским подухватима као што је акдедукт, велика цистерна, водоторањ и велика брана у подножју града. Биће свакако речи и о уметничким стремљењима и дометима.

Поред овога, захваљујући новим истраживањима, саговорници ће предочити начин живота у граду, исхрану, утилитарне предмете, технолошка достигнућа времена, трговину, као и еко-систем, који је могуће реконструисати на основу археоботаничких и археозоолошких проучавања остатака нађених током археолошких истраживања. У емисији учествују: др Вујадин Иванишевић, научни саветник Археолошког института и руководилац пројекта Царичин град, Владан Здравковић, архитекта и аутор три-де реконструкције Царичиног града, др Весна Бикић, научни саветник Археолошког института, др Соња Стаменковић, научник-истраживач Археолошког института и Немања Марковић, сарадник-истраживач Археолошког института.

Емисија садржи и снимке три-дe реконструкције Царичиног града, ауторско дело Владана Здравковића, као и снимке локалитета дроном, Владимира Ивановића.

Уредник емисије: Светлана Илић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Марко Драгојевић
Редитељ: Ивана Стивенс
Обрада: Емисија "Место за нас", редакција Актуелности
Одговорни уредник редакције Актуелности: Драган Стојановић

број коментара 0 пошаљи коментар