Трагом Карађорђа

Поводом двестагодишњице Првог српског устанка, Образовно–научни програм Телевизије Београд, 2004. године је снимио документарно-играну серију "Трагом Карађорђа".

У петнаест получасовних епизода ове серије представљен је живот вожда српског народа Ђорђа Петровића-Карађорђа и сви знаменити догађаји и места везана за Први српски устанак. Реконструкцијом су оживљени најзначајнији учесници овог пресудног историјског догађаја који је Србију ослободио вишевековног ропства, обновио српску државност и увео је у ред слободних и модерних европских земаља.

Живот Карађорђа приказан је у серији без вештачког ореола, од сина пуког сиромаха и најамника до вештог државника и дипломате коме се Европа дивила. У серији је дата заправо повест о обичном човеку, са свим врлинама и манама, који се нашао на страшном попришту у борби за народни опстанак и слободу.

Главне улоге у серији: Небојша Кундачина /Карађорђе/, Мирјана Карановић /мајка Марица/, Иван Шебаљ /отац Петроније/, Слобода Мићаловић /супруга Јелена/, Гојко Балетић /Станоје Главаш/, Танасије Узуновић /Прота Атанасије/, Борис Пинговић /Прота Матеја/, Милан Чучуловић /Јанићије Ђурић/, Небојша Дугалић /Гаја Пантелић/, Мики Крстовић /Вујица Вулићевић/, Растко Јанковић /Петар Јокић/, Мирко Бабић /Јаков Ненадовић/, Горан Радаковић /Хајдук Вељко/, Соња Колатарић /Чучук Стана/, Душан Радовић /Вуле Коларац/, Тихомир Арсић /Младен Миловановић/, Предраг Милетић /Стеван Синђелић/, Радослав Марјановић /Јанко Катић/, Горан Милев /Милан Обреновић/, Владимир Вукичевић /Лазар Мутап/, Горан Султановић /Фоча Ефендија/, Борис Комненић /Гроф Ивелич/, Игор Первић /Васа Чарапић/, Нада Јуришић /Аница Савић/, Бојан Серафимовић /побратим Ђорђе Остојић/...

Документарни делови снимљени су у више од две стотине насеља и око хиљаду микротопонима на подручју Србије /од Дрине до Тимока и од Сјенице до Сомбора/, везаних за Карађорђа и Први српски устанак.

Трагом Карађорђа: Најамник од малих ногу, прва епизода

У првој епизоди, под насловом "Најамник од малих ногу", приказане су, на основу предања и родословног памћења, сеобе Карађорђевих предака од XIV до XVIII века, када су дошли у Шумадију. Карађорђево детињство, дечаштво, младост, женидба и пребегавање у Срем осветљени су мемоаристима и казивачима као што су Гаја Пантелић, Петар Јокић и Аница Савић. Први пут ће се у овој серији појавити многа места у којима је Карађорђе живео са својом породицом: брдо Бокања у Жабарима, одакле је протеран Карађорђев отац, место где је била Карађорђева кућа у Загорици, Лапин у селу Врбици, где је Карађорђе као младић био слуга код Бошка Говедара, као и црква у Горовичу, где се венчао са Јеленом.

Редитељ Мирослав Живановић, уредник мр Велибор Лазаревић, сценариста и приповедач Миле Недељковић, директор фотографије мр Бранко Пелиновић, монтажер Ненад Џодић, композитор Мирољуб Аранђеловић-Расински, тон Иван Штифанић, сценограф Снежана Поповић, костимограф Милан Перишић, маскер Славица Шајкић, директор серије Светлана Бандић и продуцент Зоран Зиндовић.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 08. дец 2017, 08:40)
anonymoussacha [нерегистровани]

Draga Srbijo

Ovo su serije za školsku nastavu i sva deca treba da upoznaju našu historiju. ....

(понедељак, 17. јул 2017, 20:34)
anonymous [нерегистровани]

Karađorđe

Sve pohvale za RTS što snima ovakve serije o našoj istoriji.