Око економије: Коначно - завршен Коридор 10

Од Београда до Бугарске за три сата

Након седам година изградње, отвара се и последња деоница на Коридору  10 - источни крак који од води од Ниша преко Беле Паланке и Пирота до  граничног прелаза Градина са Бугарском.

У бројкама - 87 километара,  87 мостова, пет тунела и пет петљи,  најдужи тунел Банцарево - 800 метара. Укупно 485 милиона евра.

Од Београда до границе са Бугарском, биће потребно три, уместо пет -  шестсати као  пре изградње пута. Осим због уштеде времена, отварање  ове деонице има велики безбедности аспект јер заобилази Сићевачку  клисуру, једну од црних тачака на путевима Србије. Источни крак Коридора 10 веома је важан за Србију јер је спаја са  Бугарском. То је и најбржа рута ка Турској и ка Блиском истоку. О значају пуштања у рад источног  крака Коридора 10, проблемима у  пројектовању, калкулацији и рачуницама које су повећале првобитно  планиране трошкове, о сигналу који се даје домаћим и страним  инвеститорима улагањем у инфраструктуру и путеве и где је Србија у  поређењу са земљама региона када је реч о путној инфраструктури.

То су нека од питања за гошће Ока економије: потпредседницу Владе и  министарку саобраћаја, инфраструктуре и градјевине Зорану Михајловић,  директорку Европске инвестиционе банке у Србији Дубравку Негре и  уредницу Магазина Бизнис и Економетар Радојку Николић.

Са новоизградјене деонице Коридора 10  извештава репортер РТС-а Дејан  Тасић.

Емисију уређује и води Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]