Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу

Документарно-играни филм "Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу" кроз потресне приче сведока говори о страдању и убиствима војника и цивила - деце, жена и старих током рата у Босни и Херцеговини 1993. године. За неке од тих злочина се пред судом Босне и Херцеговине терети командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић.

За убиство Срба у овом подручју до сада нико није одговарао. Неки процеси су услед недостатка доказа окончани ослобађајућом пресудом. Затворска казна није изречена. Са друге стране за убиства и почињене злочине над Бошњацима током 1992. и 1993. године постоје судске пресуде како у локалним судовима тако и у Хашком трибуналу.

"Злочин без казне" је први документарни филм снимљен у Србији о страдању Срба у средњем Подрињу током последњег рата у БиХ.

Филм се бави појединачним причама и случајевима почињеног ратног злочина, али истовремено бележи и трагедију целог народа овог краја.

Екипа РТС-а обишла је српска села у општинама Братунац, Скелани, Милићи, Калесија и Зворник. Многа од њих су данас разрушена и напуштена. За трагичну судбину појединих мештана се ни данас, после четврт века, ништа не зна. Њихови посмртни остаци никада нису нађени.

Саговорници у филму су очевици догађаја и чланови породица настрадалих. Драматизације су рађене на основу изјава сведока и исказа датих у процесима који се воде пред судовима Босне и Херцеговине.

Документарни филм "Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу" рађен је у продукцији Информативног програма РТС-а и покушај је да се од заборава отргну трагичне приче о страдању Срба у ратовима на простору бивше Југославије. Документарни филм је и својеврсни апел за правду.

Аутор филма је Слађана Зарић, новинар Весна Илић, монтажер Марија Богичевић, композитор Владимир Тошић, директор фотографије Петар Вујанић. Стручни консултант је патолог професор др Зоран Станковић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 10:29) - Мирјана [нерегистровани]

Потресно

Не разумем ово време и друштво, зло у толикој мери да влада међу људима
Много потресна емисија, толико ми је тешко због тог народа који су преживели и живе са том патњом... туга преголема

(среда, 05. дец 2018, 21:18) - Vladimir [нерегистровани]

Prevod

Da li je moguce da uradite prevod (titl)na engleski jezik kako bi emisija mogla da bude prezentovana i mimo naseg govornog podrucja?

(среда, 05. дец 2018, 21:13) - Tf Crna Gora [нерегистровани]

Tuga

Tuga do neba.
Mi srbi smo proklet narod.