Око: Са Овчара и Каблара

Сабор у Гучи, више од фестивала трубе

"Сва мука и бес, сва лепота и туга, сва радост и музика, који се сакупе за годину дана у Србији, прве недеље августа шикну у небо кроз блистава грла труба на сабору у Гучи... То је догађај на који сељачка Србија чека пуних годину дана. Тада Гуча, варошица у брдима, постаје светска престоница трубе." Тако је Драгачевски сабор и све оно што га прати описао Момо Капор.

Да ли је Гуча данас исто што је била некад? Колико се сабор трубача променио од 1961. године? Да ли је празник трубе - репрезент Србије? Колико су друге, "пратеће појаве" потиснуле трубу у други план и да ли се Сабор поново враћа својим коренима?

У чему је тајна манифестације коју је од оснивања до сада посетило скоро 20 милиона гостију?

У "Оку" говоре: етномузиколог и професор Факултета музичке уметности Мирјана Закић, Олга Балетић из Туристичке организације Србије и Бранко Росић, колумниста "Недељника". У емисију се укључује и Дејан Петровић, вишеструки победник Сабора, а атмосферу из Гуче преноси репортер РТС-а Силвија Пашајлић.

Емисију води Драгана Игњић.

број коментара 0 пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]