ЕГЗИТ 2018, церемонија отварања, снимак

Након што 12. јула на главној фестивалској бини наступи алт-рок звезда Ел-Пи, уследиће велики музичко-сценски перформанс, инспирисан личним осећајем слободе која је тема овогодишњег фестивала.

Тако ће и први пут у историји "Егзита" на главној бини наступити једна од највећих балетских звезда нашег доба - Сергеј Полуњин. Овај прави Џејмс Дин балетског света, играч, глумац и кореограф, освојио је планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима, те са 19 година постао најмлађи првак лондонског Краљевског балета.

Полуњин је наступао на даскама Миланске скале, у Бољшој театру и позоришту Станиславски у Москви, те лондонском Ројал Алберт холу и бројним другим сценама широм планете. Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова.

Наступ на "Егзиту" је управо један од таквих искорака у некласични сценски израз. "Не могу да дочекам да наступим на најбољем европском фестивалу. Овогодишња тема "Егзита" је у потпуности у складу са мојим уметничким сензибилитетом. Слобода је оно чему сви треба да тежимо. Лични осећај слободе за мене је есенцијалан, а наступ на "Егзиту" је манифест те слободе", рекао је Полуњин.

Његов турбулентан живот приказан је у документарном филму Dancer Стивена Кантора, а обожаваоци савремене музичке сцене заволели су га у споту Хозиера Take Me to Church.

Уметник украјинског порекла у последњих неколико година не задовољава се класичним балетом, већ свој раскошни таленат опробава и на великом платну, као и у новим сценским и музичким формама. Полуњинов ексклузивни наступ на "Егзиту" биће могуће гледати из сваког кутка планете путем директног преноса на сајту РТС планета и на Трећем програму РТС-а.

Запажене глумачке улоге Сергеј Полуњин је остварио у филмским хитовима Издаја (Red Sparrow) са Џенифер Лоренс, Убиство у Оријент експресу, као и у новом Дизнијевом филму Крцко Орашчић и четири краљевства, у којем ће играти заједно са звездама Холивуда, Киром Најтли, Хелен Мирен, Морганом Фриманом и другим.

Свој вансеријски таленат Полуњин ће приказати у самом финалу церемоније отварања који режира млада новосадска редитељка Соња Петровић, а придружиће му се више од 40 извођача на сцени, као и "Almazian Symphony", атрактивни оркестар од 25 девојака, предвођен Качатуром Алмазиајном, јерменским виртуозом на виолини, који изводи класику у кросовер стилу.

Након церемоније ће традиционално уследити ватромет, после којег на сцену излази арт-поп дива Фивер Реј и тренутно најпопуларније светске хип-хоп звезде, америчка група "Мигос".

број коментара 0 пошаљи коментар