Културни дневник

Преко 1.000 музичких звезда на више од 40 зона учествује на овогодишњем Егзиту, који почиње вечерас на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

Београд је домаћин Светског конгреса Међународне федерације за позоришна истраживања. Више од хиљаду гостију из 54 земље окупило се у организацији Факултета драмских уметности. Представљамо вам једну од гошћи Конгреса, др Џин Грејем Џонс из Сједињених Америчких Држава. Документарни роман Даше Дрндић Зоненшајн не може се упоредити ни са једном од до сада објављених књига о мрачним временима нацизма. Фактографија у овом роману подсећа на прикупљање доказа у поступку против зла и болно наглашава драму јунака, чији су животи само последица каприца историје. У Галерији 73 отворена је изложба Миле Гвардиол. Нови циклус слика под називом Раскршћа, веран је поступку наглашене геометризације. У бечком Музеју модерне уметности отворена је изложба Педесет и пет сусрета, која тематизује однос између модерне и савремене уметности, као и њихову провокацију према друштвено фиксираној стварности. Филмски центар Србије у 2018. има на располагању нешто више од милијарду и пет милиона динара, а од тог износа 980 милиона издвојено је за конкурсе. Са нестрпљењем се очекују резултати конкурса за дугометражни играни филм, око чега се већ ломе копља у јавности. Тим поводом, гост Културног дневника је Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија... Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница: Селина Ловрен Аксентић
Реализатор: Марија Средојевић
Монтажа: Тијана Тодоровић

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]