Тито-Стаљин, две нијансе црвене

Шта је било у позадини раскола између двојице комунистичких лидера, Тита и Стаљина? Како је Броз реаговао када је прочитао Резолуцију Информбироа у којој се он и најуже руководство оптужују да су антисовјетска клика шпијуна и страних плаћеника?

Да ли је Југославији заиста претила опасност од совјетске инвазије, колико је Западу тај сукоб одговарао и колико се Тито приближио Западу? Ко је одговоран за тортуру на Голом отоку и у другим логорима за "преваспитавање" Ибеоваца - Југословена који су сматрани стаљинистима, непријатељима Партије и Тита.

Колико је људи заиста ухапшено и да ли је Удба касније смањивала тај број да би умањила и размере свог злочина; колико је мртвих на Голом отоку? Зашто је и фудбалска утакмица између Совјета и Југословена 1952. год. сматрана двобојем Тита и Стаљина? Шта је Тито поручио Стаљину у писму које је пронађено одмах након смрти совјетског вође, на његовом радном столу? Колико има истине у тезама да су један другог покушали да ликвидирају и кога је прво контактирао шеф совјетских тајних служби Лаврентије Берија у тренутку када је Стаљин умирао?

Поводом 70. годишњице доношења Резолуције Информбироа, у дводелној документарној емисији, уз обимну архивску грађу, говоре историчари, социолози и други стручњаци из Србије, Русије, Хрватске и Словеније, као и преживели кажњеници са Голог отока.

Ауторка - Светлана Јанићијевић, монтажа - Бошко Новаковић, сниматељ - Ненад Степановић, продуценткиња - Драгица Баровић.

"Тито-Стаљин, две нијансе црвене", 4. и 5. јула у 21.45, Први програм РТС-а и РТС ХД.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 04. јул 2018, 22:20) - Staljin je ... [нерегистровани]

veoma malo jeo,malo spavao...

a nikome nije verovao!

(среда, 04. јул 2018, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Sada i nekada...

Ne verujem da su komunisti lagali u vezi Staljina i Rez. IB.
Staljin je bio ozbiljna prijetnja svima, ne samo FRNJ.