Упитник

Косово - 10 година од проглашења независности

Ове седмице навршава се десет година откако је косовски парламент 17. фебруара 2008. године једнострано самопрогласио независност од Србије. Шта се променило од чина доношења Декларације о независности, коју је истог дана Влада Србије поништила као противправни акт привремених органа у Приштини, а на улицама главног града организоване су демонстрације?

Каква је данас позиција Београда? Каква је судбина Космета? Да ли се она решава ове и следеће године потписивањем обавезујућег споразума чији је садржај за сада непознаница, или признањем независности, као што тврди Приштина? Шта су могућа решења косовског питања? Каква је улога унутрашњег дијалога, након којег је председник Александар Вучић најавио да ће изаћи пред јавност са предлогом за Косово? Да ли нам предстоји референдум о Косову и о чему би народ требало да се изјашњава? Да ли Србија може да се избори за имовину српских предузећа и СПЦ, коју су самопроглашене косовске власти узурпирале или приватизовале?  

Гости: Ненад Поповић, министар без портфеља, задужен за иновације и технолошки развој, Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Републике Србије и Горан Богдановић, бивши министар за Косово и Метохију (2008).

број коментара 0 пошаљи коментар
Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]