Културни дневник

Редитељка Дијана Милошевић је гошћа овог издања Културног дневника. Повод је нови простор у здању КУД Абрашевић где ће убудуће стварати Дах театар којим она руководи више од две и по деценије.

Карен Шахназаров, руски редитељ, сценариста и продуцент, дошао је у Београд поводом свог филма "Ана Карењина, сећања Вронског" који је премијерно прикaзан у Дворани Културног центра. Са њим је за Културни дневник разговарала Сандра Перовић.

У уметничком павиљону Цвијета Зузорић отворена је изложба под називом "Салон у октобру" ликовних и примењених уметника Србије који први пут заједно организују два удружења. Додељене су и награде за обе области.

Изложба под називом "Миодраг Ристић: у континуитету" отворена је у Музеју Цептер. 

У Југословенском драмском позоришту је у недељу, 15. октобра премијера представе "Ајнштајнови снови" коју по истоименој новели америчког физичара и писца Алена Лајтмена, режира Слободан Унковски. У Београд долази и писац овог дела  који ће дан након премијере одржати предавање  "Физичар као романописац" - о вези уметности и науке. Наша екипа била је на проби представе "Ајншатјнови снови''.

Издавачка кућа Геопоетика објавила је роман "Тарантула" прошлогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност Боба Дилана. Ова књига је наглашено егзибиционистичка језичка играрија у којој треба тражити музику и ритам, каже њен преводилац Зоран Пауновић.

У музеју Гугенхајм у Њујорку у току је изложба посвећена савременој кинеској уметности. Чак и пре отварања у јавности су појавиле бројне контроверзе, бојкот и оштре речи.

Уредник: Оливера Милошевић
Реализација: Сања Реџић

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]