Квадратура круга: Најскупља шунка на свету - Иберико пата негра

Уз тартуфе, кавијар и јастоге, шунка од иберијске свиње је један од најскупљих и највећих деликатеса на свету.

Једна шунка, која у просеку тежи око 7 килограма, у Шпанији се продаје за 600 евра, у другим европским земљама иде и до 800 евра док се на тржишту Кине, Јапана и САД продаје за невероватних 1500 евра.

Иберико пата негра је аутохтона раса свиње која живи на Иберијском полуострву и те свиње се хране искључиво оним што затекну у природи, травом, корењем и жиром који им је највећа посластица и који њиховом месу даје посебан квалитет.

Иберијске свиње се крећу потпуно слободно у природи и свакој од њих припада по хектар ливада и шума, што је држава Шпанија прописала и законом 2014. године.

Шунка од иберијске свиње се суши око три године и то без ватре и без дима.

Компанија "Синко Хотас" је највећи произвођач те шунке у Шпанији, а у њеним подрумима тренутно сазрева око пола милиона шунки...

Шунка од иберијске свиње је више од хране, а у Андалузији, где се и производи, култ хране уздигнут је на пиједестал.

У земљи шунке, маслина и вина хедонистичке страсти се увек зачињавају гитаром и песмом, тако да ћете у овој емисији делом открити и дух Андалужана али и део историје Севилље, главног града аутономне покрајине Андалузија.

број коментара 0 пошаљи коментар