Осма седница: Рат другова

Зашто је Иван Стамболић годину и по дана пре Осме седнице инсиситирао да га његов пријатељ и блиски сарадник Слободан Милошевић наследи на функцији шефа српских комуниста и шта кажу они који су се томе отворено противили

Због чега су ти партијски избори 1986. обележени великим сукобима и ко није дозволио да, осим Милошевића, буде још кандидата за председника Председништва ЦК СК Србије? Шта се променило од Милошевићевог боравка у Косову Пољу и поруке Србима "Нико не сме да вас бије"?

Да ли су у основи размимоилажења Милошевића и Стамболића различити концепти у решавању косовског питања или је та тема била средство за унутарпартијски обрачун? Како је трагедија у параћинској касарни када је Албанац Азиз Кељменди убио четворицу војника убрзала расплет у врху Партије. Да ли је Драгиша Павловић, председник Градског комитета СК Београда, прекршио хијерархијска правила у Савезу комуниста јавним упозорењима да се питање Косова не решава "олако обећаном брзином".

Каква је била улога једног Стамболићевог писма у одлуци чланова ЦК којој ће се страни приклонити. Да ли је један глас превагнуо на кључној затвореној седници Председништва ЦК СК Србије одржаној уочи Осме седнице? Зашто су и федералне партијске власти подржале Милошевића у сукобу са Стамболићем и да ли би новија историја Србије и Југославије била другачија да је исход те седнице био другачији?

две епизоде, у трајању од по 55 минута, документарне емисије "Рађање вође" и "Рат другова", приказујемо и најважније детаље са Осме седнице коју је Телевизија Београд тада уживо преносила (23.9. и 24.9. 1987. године). О кључним питањима 30 година после говоре неки од тадашњих учесника: Љубинка Трговчевић, Азем Власи, Радош Смиљковић, Десимир Јефтић, Борисав Јовић...

Међу двадесетак саговорника су и новинари и научни истраживачи који су се бавили Осмом седницом и Милошевићевим успоном.

Ауторка емисије Светлана Јанићијевић, монтажер Бошко Новаковић, сниматељ Душан Живковић, продуцент Драгица Баровић.

 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 06:17) - anonymous [нерегистровани]

opsti utisak

Hvala na uradjenoj emisiji. Dobro je da se neki podsete, a drugi vide hronologiju desavanja.

Da se ova emisija pojavila pre 15 godina, za to vreme bila bi dobro uradjena.

Ovako....mislim da je bilo potrebno naci jos sagovornika i temu bolje i dublje obraditi iz danasnjeg vremena.

Ovako - nista novo, sem ocekivanih ogradjivanja i izjava da je Milosevic kriv a Stambolic zrtva.

(среда, 04. окт 2017, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Teška vremena

Odličan serijal kao i sve na svim programima RTS !
Neko je morao da otkloni anomalije Ustava iz 1974.godine.
Milošević je u to komplikovano vreme dao sve od sebe da se isprave istorijske nepravde.
Još je sada jasnije da se držao herojski i državotvorno,ma koliko se u seriji želi predstaviti kao negativac.
No,pogledajmo i drugi deo.Možda će nam on doneti i nešto lepše o ovom našem predsedniku stradalniku.

(среда, 04. окт 2017, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Баш срамота

to je tvoje misljenje.Zar nije bolje da cujemo sve aktere i da zakljucimo sami sta su tu zapravo desilo umesto da se ubedjujemo da mi tu nista nismo krivi a svi ostali jesu

(среда, 04. окт 2017, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Večiti "rat"

Nekad rat drugova, danas rat gospode.

(среда, 04. окт 2017, 11:09) - Саша [нерегистровани]

Србија

Држава Југославија је била другарска творевина базирана на "дођем ти дођеш ми" принципу и која је у сржи била тоталитарна а самим тим неодржива без употребе репресије. Када се репресија смањила и већа слобода допустила (без трунке визије) испливало је 100г. гнева код разних народа кроз рат. Странци наравно су што пре то боље потпомогли али ми сви смо то зачели. Да је Југославија била унија република са мање више јасним етничким линијама онда рата не ни ни било него само престанка уније. Без жртава, без јада и дужничког ропста и исељавања. Овако Срби су 1918. сами себе саплели што су хтели целу Југославију за коју су били спремни да дају милион жртава уместо да рационално повуку границу да је Србија тамо где је 80% Срба рецимо. То се зове мегаломанија пар вођа (лидера) која нас већ 100 година кошта сукоба и превртања.

(среда, 04. окт 2017, 07:59) - РС [нерегистровани]

Баш срамота

Ако је судити по првом дијелу, овај би се "документарац" могао приказати и у Приштини и у Загребу. Једино је Борисав Јовић говорио о мукама Срба на Космету, а приказати онакве изјаве Азема Власија је у најмању руку "космополитски". Срамота

(уторак, 03. окт 2017, 22:01) - vito [нерегистровани]

Sramota

Valjda ce se u nastavku serijala pojaviti neko ko je podrzao ili makar nesto pozitivno rekao o Milosevicu ili je taj covek, sam, osvojio vlast. Zasto niste pomenuli kako su gospoda Stambolic i Pavlovic gledali na Srbe sa KiM.