Осма седница: Рађање вође

Зашто је Иван Стамболић годину и по дана пре Осме седнице инсиситирао да га његов пријатељ и блиски сарадник Слободан Милошевић наследи на функцији шефа српских комуниста и шта кажу они који су се томе отворено противили

Због чега су ти партијски избори 1986. обележени великим сукобима и ко није дозволио да, осим Милошевића, буде још кандидата за председника Председништва ЦК СК Србије? Шта се променило од Милошевићевог боравка у Косову Пољу и поруке Србима "Нико не сме да вас бије"?

Да ли су у основи размимоилажења Милошевића и Стамболића различити концепти у решавању косовског питања или је та тема била средство за унутарпартијски обрачун? Како је трагедија у параћинској касарни када је Албанац Азиз Кељменди убио четворицу војника убрзала расплет у врху Партије. Да ли је Драгиша Павловић, председник Градског комитета СК Београда, прекршио хијерархијска правила у Савезу комуниста јавним упозорењима да се питање Косова не решава "олако обећаном брзином".

Каква је била улога једног Стамболићевог писма у одлуци чланова ЦК којој ће се страни приклонити. Да ли је један глас превагнуо на кључној затвореној седници Председништва ЦК СК Србије одржаној уочи Осме седнице? Зашто су и федералне партијске власти подржале Милошевића у сукобу са Стамболићем и да ли би новија историја Србије и Југославије била другачија да је исход те седнице био другачији?

У две епизоде, у трајању од по 55 минута, документарне емисије "Рађање вође" и "Рат другова", приказујемо и најважније детаље са Осме седнице коју је Телевизија Београд тада уживо преносила (23.9. и 24.9. 1987. године). О кључним питањима 30 година после говоре неки од тадашњих учесника: Љубинка Трговчевић, Азем Власи, Радош Смиљковић, Десимир Јефтић, Борисав Јовић ...

Међу двадесетак саговорника су и новинари и научни истраживачи који су се бавили Осмом седницом и Милошевићевим успоном.

Ауторка емисије Светлана Јанићијевић, монтажер Бошко Новаковић, сниматељ Душан Живковић, продуцент Драгица Баровић.

 

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 04. окт 2017, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

Ne idu Tito i demokratija ruku pod ruku...

U emisiji komunisti kritikuju nacionalizam, a svojom licemernom politikom su ga podsticali. Na kraju su promenili dresove, pa počeli da propovedaju o građanskom društvu i parlamentarnoj demokratiji.

(уторак, 03. окт 2017, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

...Zar posle svega

...gledam i osecaj tuge me gusi zbog svih otislih i nestalih Srba s Kosova i Metohije! Upozoravali su, ali ko da ih cuje?
Zar posle svega toliko prostora Azemu Vlasiju i njegovom ironicnom komentarisanju srpskih muka! Bravo za zanatski odradjeni deo posla i istrazivanje...ali koja je poenta price? Da je kriv Srbin koji je pokusao da brani Srbe? Onako nemocne od deteta do staraca sve u suzama, uz ironicni osmeh Vlasija, tada i sada!

(уторак, 03. окт 2017, 22:04) - Nenad [нерегистровани]

Neizbalansirano...

Priča je ispričana iz sadašnje vizure, pa time ima mnogo više kritičara nego podržavalaca S. Miloševića. I svako će iz sećanja izvući i reći najgoru moguću stvar o njemu. Milošević je bio prvi Srpski političar koji je javno i otvoreno ukazao na užasan položaj Srba na Kosmetu. Zato je i dobio toliku i tako brzi podršku. Sve ostale (Dražu Markovića, Pavlovića i Stambolića) pregazila je istorija, a ne Milošević.

(уторак, 03. окт 2017, 20:13) - anonymous (Zoki) [нерегистровани]

Nije svejedno!

To je bilo rađanje vođe, a smrt demokratije :-(. I krvavi raspad jedne lepe i prosperitetne države. I ako bi se raspala, sigurno ne bi na takav način. I ne bi Srbija bila najtragičniji gubitnik! A Ivan Stambolić najtragičnija pojedinačna žrtva.  Bravo za autore mini serijala!

(уторак, 03. окт 2017, 18:46) - Aleksandar J. [нерегистровани]

Dokumentarac, pogodak pravo u centar

Najzad, posle toliko godina da se neko setio da vrati pricu na pocetak odakle je sunovrat krenuo! Bravo za Svetlanu Janicijevic, toliko pricanja od strane raznih svih ovih godina a niko da krene pricu od pocetka! A samo naivni kazu rat je bio neminovan. Raspad jeste bio neminovan ali mogao je proci sa daleko manje posledica. Ali S.Milosevic je terao inat kao sto i dan danas mnogi i dalje slepo veruju da je njegovo samoubilacko vodjenje Srbije bilo jedino resenje. Toliko je providno i samo pitanje zasto je bilo bitno da se i Stambolic likvidira. 

(уторак, 03. окт 2017, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

sve bi se desilo

ko god da je bio na vlasti sve bi se desilo isto. Sve je neko odavno isplanirao. Raspad SFRJ je planiran jos za vreme Tita. Cekalo se da NATO dobije svojih 5 minuta, posle hladnog rata i krene u "osvetu". Mislim da je tim razaranjima kraj.

(понедељак, 02. окт 2017, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Ispade paradoksalno ili ne, Milosevic se jedini borio protiv raspada SFRJ, gde su sada svih 6 ili 7 banana drzavica po svome znacaju u svetu u odnosu na raniju poziciju Jugoslavije, ne vredi ni pominjati. Drugo, kako sada ukazuju otvooreni strani izvori, bili smo pikirani da budemo kao drzava dezintegrisani, u krajnem cilju Natoa da dodje na ruske grance.

(понедељак, 02. окт 2017, 22:05) - anonymous [нерегистровани]

Najveca greska Stambolica, koja je kosta Srbiju i njene gradjane puno toga a na kraju je najvise kostala njega .

Da je Stamobli ostao , verovatno bi se SFRJ raspala u miru kao SSSR, Cesko-slovacka, i sada bi grajdani Srbije ziveli mnogo bolje , a Srbija bi bila clanica EU i NATO , a Kosovo bi verovatno bili u sastavu Srbije i imali bi jedino veliku autonomiju .

(понедељак, 02. окт 2017, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Da je na čelu Srbije umjesto Miloševića bio Stambolic, nista....

.....se promenilo ne bi, sve bi bilo - isto!!!