Eксклузивно: Како сам одбио Диора - Александар Јоксимовић

"Када сам Александра Јоксимовића поново срела, после тридесетак година, био је исти... насмејан, смирен и још увек мишљења да свако иступање у јавности нема неког посебног смисла јер се ионако већ дуго не бави модом".

"Дошла сам у његов дом пун успомена, држала сам шешир у рукама који ми је одавно поклонио и који је постао мој заштитни знак када год сам снимала на ветру.

Разговарали смо дуго и тако је настао овај ексклузивни интервју дат пред камерама после тридесет година након изложбе у Музеју примењене уметности у Београду, посвећене њему, а на чије отварање није ни отишао. Никада није волео гужву јер му, како је рекао, не прија.

Изгледа лепо, а године му нису одузеле отменост, скромност, одмереност и својеврсни шарм. Уопште се није променио. Данас има 82 године", овако Мира Адања Полак описује свој сусрет са прослављеним модним креатором.

Од момента када је Александар Јоксимовић 1967. године приказао своју прву колекцију високе моде "Симониду", низао је само успехе. Москву и Париз  1969. осваја својом колекцијом "Проклета Јерина" и добија понуду да постане креатор модне куће "Диор". Следе Рим, Њујорк... 

Његове моделе носиле су многе славне личности код нас и у свету, а креирао је и за Јованку Броз. Први пут после скоро тридесет година Алексендар Јоксимовић појављује се у документарној серији "Ексклузивно" Мире Адања Полак.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 16. апр 2017, 17:21)
Bilja [нерегистровани]

Svet mode

Očarana sam emisijom i skromnošću Aleksandra, čoveka koji ima i znanja i umeća za velika dela.

(недеља, 25. окт 2015, 11:44)
Aleksandar Ciric [нерегистровани]

Predivna emisija

Sve pohvale kao i uvek,za sve emsije.
Ono sto mene znima,i to moze biti kao pitanje.Sta sprecava Aleksandra Joksimovica ,jer mislim da mu energije ne manjka,da pokrene sve to iz pocetka?Naravno ne u tolikom obimu kao sto je nekad bilo,ali da pokrene isto onoliko,koliko su imali francuski dizajneri u to vreme,koji su se cudili,kako i sam kaze,da Beograd ima dve ogromne fabrike za proizvodnju tekstila...verujem da je novac problem...ali zasto da ne,mislim da se to moze ostavriti nekom saradnjom sa malim konfekcijama koje postoje u srbiji,a koji nemaju tu kretivnost kakvu ima gosp.Aleksandar Jovanovic.

(субота, 24. окт 2015, 18:34)
Olja [нерегистровани]

Bravo!

Sve pohvale za današnju emisiju i velikog umetnika Aleksandra Joksimovića. Bilo je uživanje slušati i gledati Vas. Hvala autorki Miri Adanji Polak.