Ексклузивно: Љубавна писма Милеве Марић Алберту Ајнштајну

У разговору са стручњацима у Аукцијској кући Кристи у Њујорку када сам снимала једну од својих репортажа упознала сам човека који ми је предочио да морам да видим оно што имају они у аукцијској архиви у Кристију о Алберту Ајнштајну.

Држала сам тада у рукама оргинал свих докумената. Читава једна велика фасцикла. Била је то теорије релативитета у мојим рукама.

Тако сам дошла и у контакт са невероватном преписком између Алберта Ајнштајна и Милеве Ајнштајн.

Читала сам, сећам се неколико сати ту преписку и сазнавала оно што тада нисам знала. Део те  невероватне кореспонденције у виду писама поседовао је и проф. др Милан Поповић неуропсихијатар и психоаналитичар у својој кући на Неимару.

Професора Поповића сам иначе добро познавала и у ту сам кућу долазила одувек, знајући да је у тој кући боравио и Алберт Ајнштајн са Милевом када су долазили у Београд. Професор ми је често причао и о својим сећањима, породичним причама. Знала сам да сам на извору аутентичног ретког казивања. Тако је и настала ова емисија из неколико разговора са професором Миланом Поповићем који је и први писао о Милеви Ајнштајн схватајући значај и удео Милевин у животу Алберта Ајнштајна где је она учествовала раме уз раме у стварању епохалног открића.

Породица професора Поповића била је у блиској вези са Милевом која се поверавала својој најинтимнијој пријатељици о свим мукама које су је снашле, а пријатељица је била блиска рођака породице Поповић. Отуд у емисији имамо и зналачка тумачења професора Поповића као  сведока и као психоаналитичара о суштинском односу Алберта и Милеве Ајнштајн које је и лично познавао.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 25. авг 2015, 12:30)
Stella82 [нерегистровани]

Ton

Price su Vam divne, i redovno pratim Vas program putem interneta posto nemam televizor, pa bi bilo lepo kada bi ton mogao da bude jaci jer se jedva nesto cuje cak i kada se maksimalno pojaca zvuk na kompjuteru.