Бонд на РТС-у

Из Русије с љубављу

Џејмс Бонд добија задатак да оде у Турску како би дошао до уређаја за декодирање, не зањући како је реч о замци злочиначке организације Спектра.

Наиме, припадници Спектре по сваку цену желе освету после смрти др Ноа, првог човека организације. Зато и постављају замку у облику совјетког уређаја за декодирање под називом "Лектор", знајући да ће британска тајна служба учинити све да дође до њега. Наравно, ова деликатна мисија припашће најтраженијем човеку - Џејмсу Бонду!

Улоге: Шон Конери, Данијела Бјанки, Педро Армендариз, Лоте Лења, Роберт Шо, Бертнард Ли, Јунис Гејсон, Волтер Готел...

Режија: Теренс Јанг.

ЗАНИМЉИВО

- Комунистички агенти су 1950. године убили и избацили из Оријент експреса америчког морнаричког аташеа. Ова прича инспирисала је Јана Флеминга да напише роман "Из Русије с љубављу".

- Ова прича изабрана је за окосницу другог Бонд филма из званичне серије тек пошто је председник Кенеди навео тај роман Јана Флеминга међу десет омиљених литерарних штива свих времена. Ова листа објављена је у часопису "Лајф".

- Према књизи "Смрт председника" Вилијама Рејмонда Манчестера, "Из Русије с љубављу", ово је последњи играни филм који је Џон Ф. Кенеди икада видео (20. новембар 1963) у Белој кући.

- Према неким гласинама Јан Флеминг појављује се у овом филму у сцени на станици Оријент експреса. Он наводно носи сиве панталоне и бели џемпер. Међутим, неки извори демантују ове гласине.

- Сцена бруталне борбе у возу између Џејмса Бонда и Реда Гранта траје само неколико минута, а снимана је више од три недеље. Шон Конери и Роберт Шо снимили су је готово без помоћи каскадера.

- Иако је био врло резервисан када је одабир Шона Конерија за улогу Џејмса Бонда у питању, пошто је погледао филм "Из Русије с љубављу", Јан Флеминг је био одушевљен Конеријевом глумом. Ово је последњи Бонд филм који је погледао Јан Флеминг.

- У овом филму Џејмс Бонд не изговара "Бонд, Џејмс Бонд" и појављује се тек после 17 минута и 15 секунди.

- Рута Оријент експреса у овом филму почиње на Сиркецки станици у Истанбулу, а прва станица је Београд. Следећи пут воз стаје на станици у Загребу. Првобитна идеја била је да Џејмс Бонд и Татјана Романова изађу на станици на бугарској граници, па да онда авионом из Грчке путују за Лондон.

- Сцена у којој се Џејмс Бонд и Тања Романова први пут срећу у хотелској соби је од тада коришћена за читање на аудицијама за потенцијалне Бонд девојке.

- Блофелдови љубимци су бела персијска мачка и сијамска борбена рибица. У филму "Само двапут се живи" (1967) он има исту мачку, али је сијамска борбена рибица замењена пираном.

- Ово је прво појављивање Мартине Безвик у неком Бонд филму. Потом је добила улогу и у филму "Операција гром" (1965). Нажалост, у најавној шпици филма њено име је погрешно написано као Мартин Безвик.

- Годинама пре почетка снимања филма Алфред Хичкок био је разматран за редитеља филма. За улогу Џејмса Бонда био је разматран Кери Грант а Грејс Кели је требало да игра Татјану Романову. Међутим, ова идеја није реализована због неуспеха који је филм "Вртоглавица" доживео на биоскопским благајнама.

- Ово је први Бонд филм из званичне серије који се завршава објавом "Џејмс Бонд ће се вратити..." и ова традиција је настављена све до филма "Октопуси" (1983).

- Три глумице које се појављују на овом филму биле су учеснице избора лепоте: Данијела Бјанки, Мартина Безвик и Ализа Гур.

- У сцени са хеликоптером која је пред крај филма, неискусни пилот летео је преблизу Шона Конерија и скоро га усмртио.

- Буџет овог филма био је дупло виши у односу на "Др Но" износио је два милиона долара.

- Буквални преводи филмова у неким од земаља: "Љубав и пољупци из Русије" (Белгија), "Москва против 007" (Португалија), "Повратак агента 007" (латинска Америка), "Љубавни поздрави из Москве" (Немачка), "007 у Истанбулу" (Финска), "Пољупци од срца из Русије" (Француска), "Агент 007 види Црвене" (Шведска), "Москва против 007" (Бразил), "Агенту 007, из Русије с љубављу" (Италија), "Агент 007 је прогоњен" (Данска) и "Из Москве с љубављу" (Пољска).

број коментара 0 Пошаљи коментар