Dačić: Slika je promenjena, Priština mora da ukine takse

Dve poruke obeležile su posetu američkog izaslanika Ričarda Grenela, jedna upućena Prištini da mora da ukine takse a Beogradu da treba da obustavi kampanju protiv nezavisnosti Kosova. Te dve stvari nisu poredive i ne mogu da se stavljaju u istu ravan, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poruke koje je doneo Grenel nisu nove i sličan stav je zauzela i tzv. Kvinta, rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Predsednik Vučić je ponovio da te dve stvari ne mogu da se dovode u istu ravan. Takse moraju da se ukinu a Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti. Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Kosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga, i to njih boli. Od 193 zemalja članice UN 93 priznaje nezavisnost Kosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju", istakao je Dačić.

Poseta Grenela, prema mišljenju ministra spoljnih poslova, ima pozitivan predznak jer akcenat stavlja na ekonomske teme i to su korisne inicijative a pokazuje i promenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rešenje. Ipak, Grenel je rekao da rok za postizanje sporazuma nije oročen, ali i da nema mnogo vremena. 

"Poruka Grenela da rok za postizanje rešenja nije neograničen upućen je pre svega Prištini", smatra Dačić.

Situacija u Prištini je posledica njihovih unutarpolitičkih odnosa ali je dijalog i zbog toga blokiran.

"Suštinski dijalog se trenutno ne vodi zbog taksi a sve manje se spominje i Briselski sporazum koji nije realizovan od strane Prištine pre svega kada je reč o formiranju ZSO", ističe Dačić.

Kada je reč o situaciji u Crnoj Gori posle izglasavanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti ministar Dačić kaže da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori.

"Srbija da je i pomislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Međutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba. Mi se ne slažemo sa ovim zakonom ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rođeni i žive tamo", rekao je Dačić.  

Izborna trka može da se promeni

Sledećeg meseca prema najavama, poslanici će raspravljati o smanjenju izbornog cenzusa. Sudeći po istraživanjima, to pomeranju se ne tiče SPS-a. Međutim, moglo bi da se desi da se izborna trka promeni.

"Što se cenzusa tiče i priče oko toga, problem je što ni cenzus od tri odsto nekima ne bi bio dovoljan da ga pređu", kaže predsednik SPS-a. 

Dačić je o eventualnom zajedničkom nastupu sa SNS-om već razgovarao sa Aleksandrom Vučićem ali konačna odluka još nije doneta.

"To je ideja sa pozitivnom konotacijom, ali o tome ćemo još razgovarati. Konačna odluka kako ćemo nastupiti na predstojećim izborima donećemo sredinom februara. Želim da naglasim da smo mi ponosni na ono što smo postigli u poslednjih sedam, osam godina", istakao je za RTS Ivica Dačić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 06:47) - Nebojsa [neregistrovani]

Kosovo

Treba nastaviti povlačenje priznanja Kosova.

(subota, 25. jan 2020, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

подршка

Дајем пуну подршку двојцу Дачић - Вучић који Србију скоро па без грешке води кроз екстремно узбуркане воде међународних односа. Заиста нешто се променило и желим вам пуно успеха и у будућности. Наравно, не због вас, сви смо ми мали и пролазни него због Србије, која треба да буде вечна.

(subota, 25. jan 2020, 12:41) - eks [neregistrovani]

dokaz

Licemerje i pristrasnost lidera zapada po pitanju KiM je poznata. Srbija treba da ostane dosledna svojoj politici i da ne veruje mnogo zapadu. Pokazalo se već mnogo puta da zapad ne uvažava ni minimum interesa Srbije, pa nema razloga da Srbija uvažava maksimalističke zahteve zapada. Pragmatičnost i kompromis su prihvatljivi i poželjni elementi srpske politike. Treba podržati sve stavove koje je Dačić izneo.

(subota, 25. jan 2020, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Neznam zašto se bojite ?

Pa ja bih svaki put kada se sastanem sa tim “ amerikancima “ pitao , gospodo , kada vi povlačite priznanje , sve je ionako pocelo sa “ vama “ !

(subota, 25. jan 2020, 09:54) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Srbija mora istrajati u svom viđenju rešenja za Kosovo , a što se cenzusa tiče delu pozicije bi najviše odgovaralo da se ukine cenzus .

(subota, 25. jan 2020, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo nije drzava

Samo vi nastavite dalje gospodine Dacicu. Neka jos zemalja povuce priznanje.